James Bond mindig is a legjobb szuperautókat vezette a filmekben, főleg persze Aston Martint, és az ellenségei is elég izmos gépekkel üldözték. A Spectre egyik jelenetében szereplő gyönyörű Jaguar most eladóvá vált.

Az elmúlt ötven évben James Bond neve egyet jelentett a fantasztikus sportautókkal, főleg az Aston Martinnal. A titkosügynök mindig a legújabb modelleket kapta meg, és olyan is előfordult, hogy eleve a filmhez terveztek neki autót. 2015-ben a Spectre számára készült az Aston Martin DB10, ami később sem került gyártásba, és a titkosügynök ellen küldött bérgyilkos autója sem volt kevésbé izgalmas: a Jaguar C-X75 tanulmányautót vetették be.

A C-X75 eredetileg 2010-ben jelent meg a párizsi autószalonon, mint egy gázturbinás hajtású, összkerékhajtásos szuperautó koncepciója. A Jaguar később hajlott rá, hogy limitált szériában, hibrid hajtással gyártásba adja a típust, amiből 250 példány készült volna a McLaren P1 és a Porsche 918 Spyder ellenfeleként, de 2012-ben végül elvetették a tervet.

A Spectre producerei azonban fantáziát láttak a britek szuperautójában, és elkérték a filmhez.

A Formula–1-es autóiról ismert Williams műhelyében összesen hat példányt építettek belőle, a forgatás igényeinek megfelelő módosításokkal. A Jaguar csővázas szerkezetre épült, mint a versenyautók, és a futóműve is azokhoz hasonlóan strapabíró lett, hogy bírja az üldözéses jeleneteket.

A hibrid helyére az F-Type ötliteres, 500 lóerős V8-as motorja került, ami a hátsó kerekeket hajtja,

és a filmes használat a magyarázata, miért nem dolgozták ki az utasterét.

A hatból négy autót építettek az üldözéses jelenetekhez, és a képeken látható a leginkább megkímélt közülük.

Nem hajszolták, a kamerák a sofőrt vették benne, miközben az autót egy kaszkadőr irányította a tetőről. Mivel szép állapotban maradt, az F1-es mexikói nagydíjon Felipe Massa is vezette, majd a jelenlegi tulajdonosához került, aki csak néhány kiállításra gurult el vele. James Bond ellenfelének szuperautóját november végén az RM Sotheby’s aukcióján adják el Abu-Dzabiban.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Európában is kapható lesz az elektromos Fisker Ocean