Mit tesz egy 17 éves digitális bennszülött, ha még nem elég idős ahhoz, hogy jogsija legyen, de vezetni akar? Pont ezt!

Réges-rég, amikor még dinoszauruszok jártak a földön, az autóvezetés iránt érdeklődő gyerekek először apukájuk ölében tekergették a kormányt, később elhagyatott földutakon gyakorolgattak, mielőtt nekivághattak volna a jogosítvány megszerzésének. A mai gyerekek számára jóval több lehetőséget kínál a világ az idő előtti autókázásra!

Egy szingapúri fiú például 17 évesen úgy döntött, nem várja ki azt az egy évet, ami kellett volna ahhoz, hogy legálisan autót vezethessen a délkelet-ázsiai városállamban. YouTube-videókról megtanult mindent, ami kell ahhoz, hogy el tudjon gurulgatni egy kocsival a forgalomban, majd 56 éves apja adataival és fotójával online szerződést kötött egy autókölcsönzővel. A XXI. század vívmánya, hogy sosem kellett sehol személyesen megjelennie és igazolnia, ki is ő tulajdonképpen és van-e jogsija vagy egyáltalán elég idős-e ahhoz, hogy jogosítványa lehessen.

A Tribecar bérautóival végül az élelmes srác nyolc alkalommal kelt útra. Az autókázáshoz a viszonylag forgalommentes hajnali-reggeli órákat választotta, éjfél és reggel nyolc óra között krúzolgatott le-fel Szingapúrban. A kocsik használatáért saját számlájáról fizetett. Talán soha nem is bukott volna le, míg meg nem szerzi a jogsiját, ha végül nem fut bele egy általános rendőri igazoltatásba, ahol gyorsan kiderült, hogy nincs és még nem is lehet vezetői engedélye. A legszebb, hogy amikor a rendőrök megállították, két utasa is volt a kocsiban, akik állítólag nem tudtak semmit sofőrjük különleges háttértörténetéről.

A szingapúri törvények szerint a jogsi nélküli vezetésért három hónapnyi fogság és ezer dollárig terjedő mértékű pénzbírság járhat. Ez még annyira nem is rémes, kellemetlenebb viszont, hogy a más identitásával való visszaélés akár öt évig terjedő börtönnel is büntethető. Talán ennek sem ártott volna az akció előtt utánanézni a neten!

De legalább ő nem menekült el a rendőrök elől:

(A fotó illusztráció: Getty Images; forrás: channelnewsasia)

És ezt olvastad már?
Rövidebb lesz az idei F1-es szezon
Budapest legközpontibb terasza úgy újult meg, hogy azonnal a törzshelyed lesz!