Jövőre drágábbak lesznek az autópálya-matricák
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

2021-ben többet kell fizetni a magyarországi autópálya-matricákért, de mostantól újabb módon, matricavásárlással is kiváltható a bírság.

Jövőre növekszik a magyarországi autópálya-matricák ára: a személyautókra a 10 napos matrica 3500 helyett 3640 forintba kerül majd, a 30 napos matrica ára 4780-ról 4970 forintra változik. 2012 óta nem változott az országos éves matrica ára, most 42 980 forint helyett 44 660 forint lesz, míg a 2015-ben bevezetett megyei matrica ára 5000-ről 5200 forintra növekszik.

A drágább matricák mellé többféle könnyítés is érkezik a büntetések terén.

  • Ha jogosulatlan úthasználat miatt bírságot szabnak ki, a jövőben egy éves autópálya-matrica utólagos megvásárlásával elkerülhetjük a pótdíjfizetést. Igaz, a 44 ezer forintos matrica drágább az egyszeri pótdíjnál, de a matrica a következő év január végéig jogosít az autópályák, autóutak igénybevételére.
  • Szintén könnyítés, hogy a jelenlegi háromhoz képest már két eset után is élni lehet a pótdíjmaximalizálással, ekkor 29 750 forintot kell fizetni a mulasztásokért. Az új pótdíjamnesztia pedig hat pótdíjnak megfelelő összeg, 89 250 forint ellenében mentesít a felhalmozódott, akár több százezer forintos tartozás megfizetése alól.

2021-től öt újabb szakaszon kell útdíjat fizetni, ezek közül az M25 Eger, az M85 folytatása pedig Sopron gyorsforgalmi bekötését valósítja meg. Az új szakaszok közé tartozik az M4 Pest megyei és Berettyóújfalutól a román határig tartó szakasza is, valamint az M76 hat kilométeres szakasza az M7-től Balatonszentgyörgyig.

Az autópálya-matricákra vonatkozó rendelet módosításával az útdíjak mostantól automatikusan, évente külön beavatkozás nélkül követik majd az inflációt.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images, NIF)

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.