Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy autóbaleset helyszíne mellett elhaladva bámészkodni nem illik, fényképezni pedig egyenesen tiszteletlenség. A német rendőrök mostantól szigorúan büntetik ezt a cselekedetet.

Biztosan emlékszel arra a tévériportra, amelyen egy német rendőrtiszt egy halálos baleset helyszínén osztja ki a cseh és magyar kamionost, akik fényképet készítettek a balesetről.

Az esemény rávilágított arra, hogy egészen addig a német szabályok enyhék voltak a bámészkodókkal szemben, mert az esetükben legfeljebb pénzbírságot lehetett kiszabni. Július elején azonban a Bundestag elfogadta azt a törvényjavaslatot, miszerint

ezen kívül pénzbírságot is ki lehet szabni rá. A Btk-nak megfelelő német törvény módosításának kezdeményezője a rendőrség szakszervezete volt.

A jogalkotó szerint az emberi méltóság nem ér véget az egyén halálával, a személyes jogok az elmúlás után is megilletik őt. A másik szempont a kegyelet, a családtagok és hozzátartozók súlyos tragédiája, amit mindenki tisztelni köteles, ezért nem készíthető, és főleg nem közölhető olyan képanyag, amin a balesetben az áldozat is látható – a németeknél most már börtön is jár érte.

(Forrás: Baleset-megelőzés, kép: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.