Igen, Damon Hillről van szó.

Ma 60 éve született Damon Hill, pontosabban teljes nevén Damon Graham Devereux Hill, akit ha más honnan nem is, Palik László – minden idők F1-es –kommentárjából biztosan ismerhetsz.

A brit egyébként nem volt rossz F1-es versenyző, sőt, az 1990-es évek közepén ő számított az akkor még csak kétszeres világbajnok Michael Schumacher legnagyobb kihívójának, 1996-ban pedig világbajnok is volt a Williamsszel, először és utoljára.

Persze az autó-motorsport iránti szeretete, a győzni akarása és a versenyzés/versengés genetikailag kódolva volt belé, hiszen édesapja az a Graham Hill volt, aki két F1-es világbajnoki címet is szerzett (1962 és 1968). Ennek ellenére egészen későn kezdődött Hill karrierje: 23 évesen motorversenyzőként bontogatta szárnyait, és csak két évvel később, 1985-ben váltott át az autóversenyzésre.

Az apa, Graham Hill és fia, a 7 éves Damon Hill

A brit a Formula–Ford, a brit Formula–3-ban, majd a Formula–3000-ben szerepelt kisebb-nagyobb sikerrel, mielőtt 1992-ben a Brabham színeiben bemutatkozott a királykategóriának számító F1-ben.

Hill első győzelmét második idényében az 1993-as Magyar Nagydíjon szerezte meg akkor már a Williams csapatával. További húsz elsőség követte pályafutása során – tehát összesen 21 nagydíjat nyert. A csúcsra 1996-ban ért fel, amikor is nyolc futamgyőzelmet aratva sikerült megnyernie a világbajnokságot, csapattársa, a kanadai Jacques Villeneuve előtt.

Az év, amikor Hill a csúcsra ért: 1996 - ő középen, balra csapattársa, Jacques Villeneuve, jobbra pedig Jean Alesi

A brit 1999-ben a Jordantől vonult vissza, azóta számos dologba belevágott, 2002-ben az angol Sky televízió szakkommentátora lett, ahol azóta is tevékenykedik, közben 2006 és 2011 között ő volt a brit autóversenyzők klubjának (BRDC) elnöke is.

Szabadidejében zenél, korábbi csapatfőnökével, Eddie Jordannel egy rockbandát is alapítottak, amellyel a futamok kísérőprogramjaként olykor-olykor még koncerteznek is.

(Fotó: Getty Images)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.