Obendorfer Dávid nevét hallhattad már, a magyar dizájner szabadidejében az ikonikus régi modellek modern megfelelőjét tervezi meg. BMW-ből alkotott már nagyot, ezúttal az állólámpás Mercedes mai megfelelőjét képzelte el.

Obendorfer Dávid nevét hallhattad már, a magyar dizájner amellett, hogy egy olasz stúdióban a Riva jachtok formáját tervezi, szabadidejében legendás autótípusok modern megfelelőjét álmodja meg. A Fiat 127 és a Renault R4 felélesztésével ismerték meg, szerintünk a BMW CS Vintage Concept lett a legmenőbb munkája, most pedig az állólámpás Mercedes átiratával készült el.

A W115 néven jegyzett szériát 1968-ban mutatta be a Mercedes,

akkoriban a francia Paul Bracq volt a márka vezető dizájnere, aki később a BMW-nek és a Peugeot-nak is alkotott autókat. Bracq mellett a márka későbbi formatervezője, a nyolcvanas évekbeli Mercedesek formáját meghatározó Bruno Sacco előtt is tiszteleg az Icon E Concept névre keresztelt tanulmány.

A koncepció alapját a 2016-ban bemutatott legutóbbi E-osztály adja,

a hossza, szélessége és magassága, de még a tengelytávja is megegyezik vele, a formája azonban merőben eltér tőle. Persze megvan rajta a Mercedes jellegzetes hűtőmaszkja, de még a hatvanas évekbeli szögletes formában, ahogyan az álló fényszórók és a bordás hatású hátsó lámpák is ezt a kort idézik.

A dizájner célja az volt, hogy újraértelmezze a „szerény luxus” kissé ellentmondásos fogalmát

az Icon E Concept eltalált arányaival és tiszta vonalaival. A belső tér kialakításánál szintén a minimalista berendezésre törekedett, ahol a formák helyett az anyagokon van a hangsúly, a dupla képernyős műszeregység remekül kiegészíti a kürtkarikás kormánykereket.

Obendorfer Dávid legújabb munkája a korábbiakhoz hasonlóan csak a virtuális térben létezik,

pedig megnéznénk élőben is az állólámpás Mercedes újraértelmezését. Ki tudja, mit hoz a jövő, hiszen előző munkája, a Citroën Type H furgon a valóságban is elkészült.

A kéttónusú változat is pazar, de kihagyott lehetőség lett volna, ha nem készül el a jellegzetes színű taxikivitel az állólámpásból:

Így néz ki egymás mellett az Icon E és a legutóbbi E-osztály:

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
A német hatóságok nem díjazták a 414 km/órával száguldó Bugattit