A háromdimenziós zebra jópofa, és még közlekedésbiztonsági előnnyel is jár, de nem minden országban tolerálják a hatóságok. Magyarország is az utóbbiak közé tartozik.

A kijelölt gyalogosátkelőhely előtt illik lassítani, hogy át tudjuk engedni a gyalogosokat, ezt sokan tudják, de kevesebben tartják be. A balesetveszélyes helyen lévő zebrákat ezért gyakran ki szokták emelni piros festékkel vagy sárga keretes táblával, és legalább ilyen hatékony, de még menő is a 3D hatású zebra.

A festés miatt úgy tűnik, mintha a zebra kiemelkedne az út síkjából, ezért önkéntelenül is lassítanak előtte az autósok.

A briteknél idén márciusban adták át az elsőt Londonban, de hasonlót festettek már fel Németországban, Izlandon, Kanadában és Kínában is. Az egészhez nem kell sok festék, csak egy kicsivel több tervezés szükséges.

Nemrég Magyarországon is megjelent az első háromdimenziós zebra

Budakeszin, csak éppen ezt nem a hatóságok, hanem egy képviselőjelölt festette fel egy olyan helyre, ahonnan nagyon hiányzott a zebra. A 3D alkotás egy éjszaka alatt készült el, és elég jól nézett ki, de mivel ebben a formában szabálytalan, másnap átfestették hagyományosra.

Más módon is lehet jelezni, ha valahová nagyon kellene egy gyalogosátkelő. Az alábbi két fél zebra például a békásmegyeri piacnál várja, hogy elkészüljön a középső része:

(Képek: Getty Images, Momentum, Járókelő)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Most már tényleg befejeződik a BMW i3 gyártása