Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem olyan régen a Dodge azzal mutatta be a Challenger összkerékhajtású változatát, hogy ez az első ilyen típus az amerikai izomautók között. De a Ford már jóval korábban, ötven évvel ezelőtt kísérletezett összkerekes Mustanggal, ami végül csak prototípus maradt.

Az 1965-ös Mustang olyan nagy sikert aratott, hogy a Fordnál azon kezdtek el gondolkodni, hogyan tudnák még inkább kiaknázni a modellben rejlő lehetőségeket. Az opciók között rövidített és négyajtós változat is felmerült, de messze nem ez volt a legérdekesebb. Hanem az összkerékhajtású Mustang, abban a korban, amikor ez a technika még meg sem jelent a személyautók között.

1964 decemberében néhány prototípust küldtek a traktorairól ismert Massey Ferguson angliai műhelyébe, ahol már évekkel korábban kifejlesztettek egy összkerékhajtású rendszert. A Ferguson Formula névre keresztelt rendszert 1961-ben egy Formula-1-es autóba is beépítették, ez volt a Ferguson P99, amivel Stirling Moss még futamot is nyert.

A Fergusonnál pedig a V8-as motorral és automata váltóval szerelt Mustangot is összkerékhajtásúvá alakították. Az állandó négykerékhajtás a nyomaték 63 százalékát továbbította a hátsó kerekek felé, így megőrizhette sportos vezethetőségét a Ford izomautója. Még egy kezdetleges mechanikus blokkolásgátló rendszerrel is felszerelték az autót.

De a sorozatgyártást végül nem érte meg az összkerekes Mustang, méghozzá azért, mert túl sokba került volna ez az opció, amit a Ford szerint kevesen fizettek volna ki érte. A Ferguson Formula rendszere azonban nem maradt kihasználatlanul, hiszen 1966-ban egy angol sportkocsi, a Jensen FF lett az első összkerekes személyautó, és most már azt is tudod, miről kapta a nevét.

Nem tudni, hogy a Fergusonnál hány Mustangot építettek át, de az biztos, hogy az egyik prototípust a floridai Tampa Bay Auto Museum őrzi, és nemrég találtak egy másik, elég romos állapotban lévő összkerekes kabrió Mustangot egy hollandiai garázsban. Ki tudja, talán a Dodge Challenger után a Ford is újra bevezeti ezt az opciót.

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.