Marcello Gandini munkája előtt tisztelgett volna a Lamborghini a Countach felélesztésével, de a legendás formatervezőnek nem tetszik a dizájn, és ennek most hangot is adott.

Nagyon úgy tűnik, hogy Marcello Gandini belefáradt abba, hogy állandóan a Countach új változatáról kérdezik, arról a retró stílusú sportautóról, amivel élete egyik legnagyobb alkotása, az 1971-ben bemutatott eredeti Countach előtt tiszteleg a Lamborghini. A 83 éves olasz dizájner ugyanis nyilatkozatot adott ki, amiben elhatárolódik az új modelltől.

Gandini azt állítja, hogy nem tudott a Lamborghini azon tervéről, hogy a Countach ötvenedik évfordulójára egy új modellt adnak ki,

annak ellenére, hogy idén nyáron részt vett egy videós interjúban a márka jelenlegi dizájnigazgatójával, Mitja Borkerttel, és az autó méretarányos modelljét is megmutatták neki, ami viszont nem igazán nyerte el a tetszését.

„A tervezői identitásomat, különösen a Lamborghini szuperautóin dolgozva arra az egyedi koncepcióra építettem fel, hogy minden új modell, amin dolgozom, igazi újítás legyen, teljesen más, mint az elődje”

– mondja Gandini, majd hozzátette: a munkája lényege a bátorság, hogy ne ragaszkodjon az elért sikerekhez és a megszokott dolgokhoz. „Nyilvánvaló, hogy a piac és a marketing is sokat változott az idők során, de ami engem illet, egy múltbéli modell megismétlése véleményem szerint éppen az alapelveim megtagadását jelenti.”

Gandini két ikonikus munkája, a Miura és a Countach is szakított a korábbiakkal

Persze Gandini és a Lamborghini között a kapcsolat eddig egyáltalán nem volt rossz. Az olasz autómárka gyakran beszélt a dizájner jelentős hatásáról, és ha jobban belegondolsz, a Countach jellegzetes ék alakját viszik tovább a szuperautóikon a mai napig.

Mégis, az „úgynevezett új Countach”, ahogy Gandini mondja, az utolsó csepp volt számára a pohárban.

Nem maradt el a Lamborghini válasza sem, amiben kiemelik, hogy az új Countach bemutatásával éppen a márka egyik legikonikusabb autója előtt tisztelegnek.

A modell a gyári formatervező részleg munkája, amiben soha nem tulajdonítottak semmilyen szerepet Gandini számára – éppen csak meghívták, hogy szerepeljen egy interjúban, ahol megmutatták neki az autót is.

Szerintünk az új Countach egyáltalán nem sikerült rosszul, de azért nehéz nem úgy nézni, mint egy retró ruhába öltöztetett Aventadort,

ami nem ér a nyomába az ős-Countach eredetiségének. Mindenesetre nagy kár, hogy ennyire félrement a kapcsolat Gandini és a Lamborghini között, hiszen végül is annak idején együtt hozták létre azt a szuperautót, amiért annyira rajongunk.

(Forrás: Top Gear)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Minden idők legszürreálisabb F1-es futamát akár a Monty Python is rendezhette volna