Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem olyan régen az Euro NCAP már mutatott egy videót arról, milyen rengeteget fejlődött az autók biztonsága, most pedig a törésteszteket végző ausztrál szervezet készített hasonlót. Sőt, az övék még szemléletesebb, hiszen itt két Corollát törtek össze, csak éppen az egyik már húsz éves volt.

Két évtizede kezdte a munkáját az Euro NCAP, és annak demonstrálására, hogy mennyit javult az autók biztonsága ez alatt az idő alatt, egy húszéves Rover 100-ast ütköztettek egy új Honda Jazzel. Az eredmény látványos volt, de a Rover törésbiztonsága már új korában sem volt kiemelkedő, ezért érdekesebb egy másik, most készült teszt, ahol két egyforma típust törtek össze. Pontosabban nevükben egyformát.

A törésteszteket végző ausztrál ANCAP egy 1998-as Toyota Corollát hasonlított össze egy újjal (amit nálunk már Auris néven forgalmaznak), és az eredmény sokkoló. Mind a két autó 64 km/órás sebességgel közelített a másik felé, és félig átfedésben ütköztek össze, de amíg az új Toyota utascellája szinte sértetlen maradt, addig a régi Corolla rendesen összegyűrődött.

Nézd meg lassításban, és azt is, hogy mit látott a régi Corollában ülő bábu, és nem lesz kérdés, hogy melyik autóban ültél volna inkább.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.