Mindig fontos a jó állapotú autó, de télen hamarabb jön a bosszú, ha valamire nem figyeltél eléggé.

Jön a tél. Ez nemcsak a naptárra nézve látszik: egyre hidegebbek a nappalok, éjjel már karcoljuk a mínuszokat… Eddig még csak-csak elhúzhattad az autód téli felkészítését, de nincs tovább – ha nem akarod tavaszig garázsba zárni a kocsid, akkor bizony feladataid vannak. Segítünk: elmondjuk, mik ezek.

A téli gumi használata Magyarországon nem kötelező, ettől még az erősennél is jobban ajánlott. Plusz hét Celsius-fokot szokás említeni határnak, ami persze csak egy megközelítő érték, ráadásul a levegő és az aszfalt hőmérséklete ritkán azonos, úgyhogy mondunk egy jóval konkrétabb időpontot: ha még nem tetted, cseréld le a gumikat most! A négy évszakos gumik általában nyáron és télen is kompromisszumot követelnek, de biztos, hogy a nyárinál ilyenkor a négy évszakos is jobb, és a legmárkásabb nyárinál is alkalmasabb egy kevésbé márkás téli. Fontos, hogy a gumi korára és a profilmélységre is figyelj: ha öreg, megkeményedik, és nem tapad rendesen, ha kopott, akkor pedig nem tudja megfelelően elvezetni a vizet és a havat.

Következhetnek a folyadékok. Hogy azok is maradjanak, és ne váljanak kásává vagy jégtömbbé, ellenőriztetned kell a hűtőrendszer fagyáspontját, le kell cserélned a szélvédőmosó folyadékot fagyálló télire. A továbbiakban pedig csak annyira kell rendben lennie az autódnak, amennyire mindig, mert ha valami gyengélkedik, az télen nagyobb eséllyel meg is adja magát – tipikusan ilyen az akkumulátor. Fontos még, hogy az ablaktörlő lapátok rendesen töröljenek, rendben legyenek a lámpák, működjön a fűtés és a párátlanítás.

Ha belepi a hó a kocsit, indulás előtt le kell takarítani róla. Ez nem egy lőrésnyi lyukat jelent a szélvédőn, mert egyrészt fontos, hogy körben rendesen kiláss, másrészt ha belülről felmelegszik az autó, nagy darab havak-jegek szakadhatnak le a tetejéről, ami balesetveszélyes. A hó- és jégtakarításhoz előre fel kell szerelkezned kefével, jégkaparóval, esetleg jégoldóval.

Városban nem fenyeget ilyen veszély, de ha hosszabb útra indulsz, figyelj arra, hogy az üzemanyag nemcsak a haladáshoz, hanem a meleghez is kell: mindig legyen bőven tartalék a tankban, legyen feltöltve a telefonod is (és vigyél magaddal szivargyújtóról használható töltőt), takarót, kaját és innivalót. Ha valamiért félre kell állnod, csak láthatósági mellényben szállj ki: ez lakott területen kívül rossz látási viszonyok esetén kötelező, de ha nem lenne az, akkor se volna érdemes elüttetni magad.

Jó esetben a kocsival minden rendben, akkor már csak arra kell figyelned, hogy te is vezetésre alkalmas állapotban legyél. Nem a józanságra gondolunk, az evidens, hanem arra, hogy kellően kipihent legyél, kényelmes öltözékben és ne nagykabátban vezess, hosszú úton időnként állj meg kicsit pihenni mondjuk egy benzinkútnál, ahol fel is frissülhetsz, hogy aztán kipihenten mehess tovább.

Jó utat!

A cikk létrejöttét támogatta a MOL.

És ezt olvastad már?
Megcsinálták a kétkerekű Ladát, és rögtön kiderült, miért nem volt eddig kétkerekű Lada