Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Charbel Habib sikeres vállalkozó, és sok társához hasonlóan nagy álma volt egy veterán Porsche. De amikor megvette 1964-es 356-osát, nem azért tette, hogy a garázsban nézegesse, hanem egy embert és gépet próbáló 14 ezer kilométeres versenyen indult vele.

Már az autó előélete is kalandos, hiszen a libanoni férfi egy amerikaitól vette a 356-ost, aki pedig egy rendőrségi árverésen tett rá szert. Ki tudja, hogyan került oda a Porsche, amire ezt követően még nagyobb kalandok vártak. Charbel Habib és társa beneveztek a Peking-Párizs ralira, amit 1907-ben rendeztek meg először, és amit veterán autóknak írnak ki.

Az 1964-es Porsche 356 C pedig nagyszerűen illett a mezőnybe, de nagy megpróbáltatások vártak rá. Pekingből Mongólián és Oroszországon keresztül érkeztek Európába, ahol Budapesten is áthaladt a mezőny, nézd meg a képeinket, micsoda gépek voltak itt. Összesen 13 695 kilométer várt az autókra, 38 nap alatt naponta több száz kilométer, amit még a veterán Porsche sem viselt minden gond nélkül.

Charbel Habib többször csaknem feladta a versenyt, például rögtön az elején, amikor a tapasztalatlanságuk miatt eltévedtek a sivatagban, és a vége felé, amikor annyira kimerültek voltak, hogy azt hitték, nem fogják bírni. De kibírták, ahogyan a Porsche is, bár időnként egész nap szerelték, mert például a rázkódástól kilazult légszűrő miatt por jutott a motorba.

A veterán Porsche nem tartozott a mezőny legerősebb autói közé, hiszen 1,6 literes, négyhengeres bokszermotorja 75 lóerős, amivel újonnan 175 km/óra volt a végsebessége, bár a versenyen a nehéz terep miatt alig tudtak száznál gyorsabban menni. De az ötvenéves sportkocsi remekül bírta a gyűrődést, és úgy tűnik, Charbel Habib számára nem ez volt az utolsó ilyen futam.

1907-ben a francia Le Matin újság kezdeményezésére írták ki az első ralit Peking és Párizs között, ahol az autógyártók bizonyíthatták típusaik megbízhatóságát. Politikai okokból azonban a második versenyre egészen 1997-ig kellett várni, amit már kimondottan veterán autóknak rendeztek meg.

A 2016-os futam volt a hatodik, a következőre 2019-ben kerül sor, és ha ismét áthalad hazánkon, akkor neked is tudunk egy programot. Addig is ámulj, milyen csodák vonultak fel tavaly a Felvonulási téren, ahol ez a Porsche is ott volt.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.