Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Talán a világ egyetlen együléses rendőrautója készült a BAC Monóból, amit a brit szigetvilágban található Man-szigeten állítanak szolgálatba. Ott, ahol hivatalosan nincsenek is sebességhatárok.

Érdekes hely a Man-sziget, hiszen a Brit-szigetek között található, alig hatszáz négyzetkilométeres állam önálló, nem része az Egyesült Királyságnak, mégis a brit királynő az uralkodója.

Ezek után nem csoda, hogy olyan útjai vannak, ahol 207 km/órás átlagsebességgel állítanak fel rekordot a híres Man-szigeti pályán. 1907 óta itt rendezik a világ egyik legismertebb és legveszélyesebb motorversenyét, a Tourist Trophy-t.

A BAC Monóból építették, egy versenyautóra hasonlító együléses sportkocsiból, amit 2,5 literes, 305 lóerős motor hajt, és mivel csak 580 kilogrammot nyom, ezért elég könnyű elkapni vele a gyorshajtókat.

Mondjuk, mivel nincsenek sebességhatárok, ezért inkább a biztonságos közlekedést hirdetik vele. Mint mondják a helyi rendőrök, amióta ezzel is járnak, rengetegen szólítják meg őket, akiknek felhívhatják a figyelmét a közúti biztonság fontosságára.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.