Biztosan tudtad, hogy Paul Newman szenvedélye az autóversenyzés volt, és Steve McQueen neve is összefonódott a versenyautókkal. De mai hollywoodi kollégáik között is akad, aki szívesen rajthoz áll egy futamon két forgatás között.

James Dean

Ha van valaki, akinek a nevéről egy autó jut eszedbe, akkor James Dean és a Porsche 550 Spyder biztosan közöttük van. Az ígéretes színészt 1954-ben fertőzte meg a motorsport szeretete, amikor az Édentől keletre forgatása után több sportkocsit, köztük egy Porsche 356-ot is vett.

Rajthoz is állt vele Palm Springsben, ahol megnyerte az újonc kategóriát. A nagy álma az volt, hogy induljon az Indianapolis 500-on, de a Warner Brothers megtiltotta neki a versenyzést, amíg az Óriás című film forgatása tart. Persze amint befejezte a munkát, ismét autóba ült. 1955. szeptember 30-án érte a végzete, amikor Porschéjével egy kaliforniai futamra tartva egy Fordnak ütközött, és halálos sérülést szerzett.

Paul Newman

Nemcsak szenvedélyes, de sikeres autóversenyzőnek is bizonyult Newman, aki 1969-ben egy forgatásra készülve talált rá a motorsportra, és három évvel később már profi pilótaként indult a versenyeken.

A legjobb eredményét 1979-ben érte el, amikor Porsche 935-tel második lett a 24 órás Le Mans-i versenyen, és 1995-ben, hetvenéves korában is kategóriát nyert a 24 órás daytonai futamon, amin még 2005-ben is elindult. Sokat versenyzett Nissanokkal, ezért egy külön Skyline szériát is elnevezett róla a gyártó az USA-ban. Az egyik utolsó szerepe volt Doki szinkronhangja a Verdákban, egy ok, hogy eredeti nyelven is megnézd a filmet.

Steve McQueen

Legalább annyira imádta a benzingőzt, mint Newman, de nála is bevállalósabb volt Steve McQueen. Ha csak lehetett, kaszkadőr helyett saját maga vezetett, nemcsak autót, de motort és repülőgépet is.

A Le Mans című filmért kénytelen volt feladni az igazi küzdelmet az 1970-es 24 órás Le Mans-i versenyen, de az ott használt Porsche 908-cal kategóriát tudott nyerni a 12 órás sebringi futamon. McQueen leghíresebb jelenete azonban alighanem a filmtörténet legismertebb autós üldözése az 1968-as San Franciscó-i zsaruban. Igazi autórajongó volt, a garázsában nemcsak a Le Mans-ban használt Porschék és Ferrari 512, de egy Cobra, egy Ford GT40 és egy Ferrari 250 Lusso Berlinetta is állt.

Gene Hackman

A Francia kapcsolatért Oscar-díjat nyert Gene Hackmant, a korai Superman-filmek Lex Luthorját is érdekelte az autóversenyzés, annyira, hogy a hetvenes évek végén több futamon is indult Formula Forddal. A legnagyobb kalandja azonban alighanem az volt, amikor 1983-ban benevezett a 24 órás daytonai versenyre egy Toyota Suprával.

Sir Patrick Stewart

A Star Trek Picard kapitánya és az X-Men filmek Charles Xavier professzora is az autóversenyzés rajongója már tizenéves kora óta. A 76 éves Sir Patrick Stewart a korához illően veterán versenyautókkal indul, mint amilyen a Morgan, és régi vágya teljesült be azzal, hogy Silverstone kanyarjait koptathatja.

Rowan Atkinson

Ha csak Mr. Bean szerepéből ismered, akkor nem gondolnád, hogy Rowan Atkinson is vérbeli autórajongó, aki nem is igazán az autóversenyzés, hanem inkább a versenyautók megszállottja.

Nincs nagy versenymúltja, két szezont futott a Renault R5 Turbo kupában, de ennél ismertebb arról, hogy 1997-ben vett egy McLaren F1-et, amit kétszer is összetört, másodjára a valaha kifizetett legnagyobb biztosítási kártérítés rekordját állította be vele. Összetört már egy ritka Aston Martin V8 Zagatót is egy márkatalálkozón, de azért egyáltalán nem ügyetlen sofőr, a Top Gear megfizethető árú autójával például a toplista élére került 2011-ben.

Eric Bana

A Sólyom végveszélyben, a Hulk, a Trója és a München mellett még azért is lehetsz Eric Bana rajongója, mert a horvát származású ausztrál színész odavan a gyors és erős autókért.

Már gyerekkorában inkább autószerelő lett volna, de erről apja lebeszélte, arról viszont nem tudta, hogy 15 évesen megvegye első autóját, egy 1974-es Ford Falcont, amit közel negyedszázadig meg is tartott. Az ausztrál izomautóval 1996-ban benevezett a Targa Tasmaniára, egy egyhetes, erőt próbáló autóversenyre, 2004-ben pedig vett egy Porsche 944-et is, amivel az ausztrál Porsche Challenge futamain indult.

Patrick Dempsey

Ha valaki igazán élvezi az autóversenyzést, akkor az Patrick Dempsey, akit, ha máshonnan nem, akkor a csajoddal töltött házimozi-esték romantikus filmjeiből biztosan ismerhetsz.

Dempsey láthatóan örömét leli a versenyzésben, hiszen a Maserati és Porsche kupa mellett többször indult már a 24 órás daytonai és Le Mans-i futamon és a Baja 1000-en, pedig ezek eléggé embert próbáló versenyek. Olyan versenygépeket vezetett, mint a Ferrari F430 GT és a Porsche 997 GT3 RSR, és egyszer azt mondta az Eurosportnak, hogy simán feladná a színészetet, hogy a versenyzésnek szentelje az életét.

Michael Fassbender

A heidelbergi születésű Michael Fassbender, az X-Men, a Becstelen brigantyk és a 300 sztárja nagy rajongója Michael Schumachernek, aki Ferrarival aratta legnagyobb sikereit, ezért óriási álma vált valóra azzal, hogy egy Ferrarival versenyezhetett.

Fassbender elvégezte az olaszok Corso Piloti versenyzőiskoláját, és ezért rajthoz állhatott a 458 Italia és 488 GTB volánja mögött a Ferrari Challenge észak-amerikai sorozatában.

Mert egy színésznek miért ne lehetnének nagy álmai azon kívül is, hogy befusson Hollywoodban?

És ezt olvastad már?
Komoly tisztogatás jöhet a Ferrarinál, ha idén is elbukják a bajnokságot