Igazi klasszikus vonalú sportautó, ami az elektromos hajtásával villámgyors, és néhány percen belül feltölthető? Ezt ígéri a Piëch Automotive újdonsága, a Mark Zero, aminek a formáját magyar dizájner tervezte.

A neve nem véletlenül ismerős, ugyanis Ferdinand Porsche unokája az a Ferdinand Piëch, aki sokáig a Volkswagen vezére volt. A fia, Anton Piëch alapította a nevét viselő márkát, és idén a genfi autószalonra vitte el az első saját autóját, egy olyan kétüléses sportkocsit, aminek a hagyományos vonalai alatt a legmodernebb technika dolgozik.

Manapság ez azt jelenti, hogy a Mark Zero névre keresztelt újdonság tisztán elektromos hajtású.

Az első kerekeket egy, a hátsókat két elektromotor hajtja, egyenként 204 lóerős teljesítménnyel. Piëch sportautója ezzel elég jól megy, 3,2 másodperc alatt gyorsul nulláról százra, és 250 km/órában határozták meg a végsebességét.

A számítások szerint 500 kilométert tehet meg egy feltöltéssel, amit egy teljesen új típusú akkumulátorral értek el.

T-alakban helyezték el a karosszéria alatt, így alacsonyabb lehetett az üléspozíció, és töltés közben nem melegszik annyira, ezért léghűtés is elég volt hozzá. A legjobb az egészben, hogy 5 perc alatt tölthető fel 80 százalékra.

A kompakt méretű, 4,43 méter hosszú sportautó formáját magyar dizájner, Varga László tervezte,

akit a korábbi munkáit látva kért fel Anton Piëch. A brit és olasz klasszikusok stílusát ötvöző áramvonalas túrakocsi ezzel még akár a Porsche 911 ellenfele is lehetne, amikor a közeli jövőben gyártásba kerül.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
A Formula E-ben összejött, amire az F1-ben esélye sem volt: világbajnok lett Stoffel Vandoorne