Az első óceánátrepülők emlékét őrzi ez a limitált szériás Rolls-Royce
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Száz éve repülték át először egyhuzamban az Atlanti-óceánt, méghozzá egy Rolls-Royce-motorral szerelt repülőgéppel, és ennek az emlékét idézi meg a Rolls-Royce legújabb limitált szériás modellje, a Wraith Eagle VIII.

A huszadik század elejének egyik legmeghatározóbb eseménye volt, amikor 1919 júniusában megállás nélkül repülték át az Atlanti-óceánt. John Alcock kapitány és Arthur Brown parancsnok egy első világháborús Vickers Vimy bombázóval indult útnak, amit két 20,3 literes, 350 lóerős V12-es Rolls-Royce Eagle VIII motor hajtott.

A páros minden nehézséggel szembesült, amivel egy korabeli kalandor szembesülhetett,

a rádiójuk és a navigációs berendezésük már az elején felmondta a szolgálatot, ezért éjszaka felhők között és sűrű ködben szinte vakon repültek. A felhők közül kiérve Brown kiváló navigációs képességeinek köszönhetően a csillagok állásából találták meg az utat.

A motorok végig megbízhatóan működtek, így 185 km/órás átlaggal tették meg a több mint háromezer kilométeres utat az újfundlandi St. John’s és az írországi Clifden között.

– mondta róluk Winston Churchill.

A Rolls-Royce most erre a korszakalkotó tettre emlékezik a Wraith limitált szériájával, ami az Eagle VIII Collection névre hallgat. A sorozat minden példánya kétszínű szürke fényezést kap, amivel az éjszakai repülésre emlékeztetnek,

A műszerfalon lévő óra számlapja a Vickers repülőgép hidegben megfagyott és derengő műszereire utal, a piros másodpercmutató pedig az iránytűket idézi. Az óra mellett Alcock és Brown leszállóhelyének koordinátái,

A legérdekesebb mégis a csillagos égboltot mintázó tetőkárpit,

1919. június 15-én, 0 óra 17 perckor, a nem mindennapi utazásnak pontosan a félútján. A Wraith Eagle VIII összesen 50 példányban készül, és a repülés szerelmeseinek kötelező darab.

(Képek: Getty Images, Rolls-Royce)

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.