A Tolvajtempó című filmmel vált legendává a Shelby GT500-ból épített Eleanor, amiből nem csak egy eredeti példány létezik. A három fennmaradt Mustang egyike biztosan jó kezekbe került.

Még 1974-ben készült az eredeti Gone in 60 Seconds, de a remake lett az, ami világszerte népszerűvé tette a sztorit. A 2000-ben bemutatott hollywoodi produkcióban olyan sztárok szerepeltek, mint Nicolas Cage, Angelina Jolie és Robert Duvall, mégis az autók voltak az igazi főszereplők, köztük az Eleanor névre hallgató Shelby GT500.

A Mustang terveit Steve Stanford elképzelései alapján Chip Foose készítette, aki azt képzelte el, hogy Carroll Shelby szerint milyen lenne az eredeti GT500 modern újraértelmezése. A városi legenda szerint a producer Jerry Bruckheimer

fekete Mustangot szeretett volna szürke csíkokkal, de a fényező ennek a fordítottjával állt elő, és Eleanor végül így vált legendává.

A Cinema Vehicle Services hollywoodi műhelyében összesen 11 autót építettek a filmhez, de köztük csak három volt alaposan kidolgozott és teljesen működőképes, ezeket használták a külső és belső közeli felvételekhez, de alkalmanként még az üldözéses jelenetekhez is.

Nem túlzás azt állítani, hogy ez a három Mustang tette mindannyiunk álmává Eleanort.

A filmes autók többségébe 5,8 literes, 300 lóerős V8-as került, négyfokozatú kézi váltóval,

de az egyikbe 6,4 literes motort szereltek, ezt használták a nagysebességű jelenetekhez. Úgy tudni, hogy ez a példány már nincs meg, de az autók többsége is megsemmisült a Long Beach-i kikötői üldözéses jelenet és a Vincent Thomas hídon végrehajtott legendás ugratás során.

Eleanor akkora siker lett, hogy a film bemutatása után a Cinema Vehicle Services további 150 példányt épített,

de ezeken kívül is számtalan replika készült, és készül azóta is. A forgatáshoz használt autókon kívül született egy tizenkettedik eredeti példány is, amit Jerry Bruckheimer szerzett meg magának, és ha ránk hallgat, sosem válik meg tőle.

Az eredeti tizenegyből a forgatás végére csak három autó maradt meg, amiket a Cinema Vehicle Services műhelyébe vittek vissza, hogy rendbe tegyék őket az eladáshoz. Az oldalán lévő kipufogót is ekkor cserélték le, a filmben szereplő daraboknak egyébként sem volt funkciójuk.

Az eredeti Eleanor megjelenése ezért is sokkal harmonikusabb, mint a film alapján készült replikáké.

A három autót gyűjtőknek adták el, és az egyikre 2013-ban lehetett licitálni a Mecum aukcióján, a legendás Eleanor akkor egymillió dollárért ment el. Ezt a példányt nézte ki magának Oliver, Kai és Chris, a német ChromeCars három tulajdonosa, akiknek

2017-ben lehetőségük volt ajánlatot tenni az autóra, és sikerült is megszerezniük a Mustangot.

A gyűjteményükben több filmes autó található, de Eleanor a legféltettebb, amitől egyelőre semmi pénzért nem válnának meg. Nagy becsben tartják, például elvitték Los Angelesbe, hogy a film eredeti helyszínein készítsenek róla fotókat.

Eleanorra azóta vágynak, hogy húsz éve látták a filmet, és sok munkával valóra is váltották mindannyiunk álmát.

(Képek: ChromeCars)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Legendás őseivel kanyarog az új Countach ezeken a képeken