Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

1919-ben alapították, tehát idén százéves a Citroën, ami több érdekes attrakcióval is ünnepli a születésnapját. A hétvégén például ingyenes szabadtéri autómúzeummá alakítanak egy utcát Párizsban ott, ahonnan a márka története indult.

Az első világháborúban a hadi muníció biztosítására nyitott meg az a gyár Párizsban a Javel negyedben, amit André Citroën később a saját autógyárává alakított. Még évekkel előtte Detroitban járt Henry Fordnál, és az ott látott technika alkalmazásával az 1919-ben bemutatott legelső Citroën, a Type A lett az első sorozatgyártású autó Európában.

A javeli üzem meghatározó volt a Citroën történelmében, egészen 1975-ig készültek itt autók,

a legutolsó a legendás DS volt. A márka főhadiszállása a nyolcvanas években máshová került, és az épületet is lebontották, de a Citroën most úgy döntött, hogy a környéken ünnepli meg a századik születésnapját egy szabadtéri autómúzeummal.

ahol több száz méter hosszan sorakozik majd pontosan 100 autója a márkának. Az ingyenes kiállításon látható lesz 74 veterán modell, 14 versenyautó és 4 tanulmányautó, valamint a jelenlegi választék néhány típusa is.

A Born Paris XV névre keresztelt kiállítás érdekessége még, hogy csak három napig tart, június 14-től 16-ig lehet megnézni az autókat, úgyhogy ha a hétvégén Párizsban jársz, akkor meg kell nézned ezt a pop-up programot.

Ha nem jársz Párizsban, de szereted a Citroënt, akkor ezt ajánljuk:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.