Pár éve még sci-fibe illett volna, amit a BMW most valóra váltott: megépítették a színváltós autót, és az e-könyvolvasók technológiájával működő fényezés az elektromos hajtású iX-en mutatkozott be.

Ha unod az autód színét, akkor átfényeztetheted, de ez elég költséges ahhoz, hogy gyakran meglépd. Az autógyártók egy időben kísérleteztek a cserélhető karosszériaelemes autókkal – a BMW kilencvenes évekbeli roadsterét, a Z1-et úgy tervezték meg, hogy az elemeket lebontva más színűre lehessen cserélni azokat, de a művelet bonyolultsága miatt nem sokan éltek vele.

A BMW most egy egészen új megoldással állt elő, amihez elengedhetetlen volt, hogy évtizedek alatt sokat fejlődjön a miniatürizálási technika. A színváltásra képes festés tulajdonképpen egy speciális fólia, ami elektromos hatásra képes más színbe öltöztetni az autót, ezzel

gombnyomásra pár pillanat alatt változtathatjuk meg a karosszéria színét.
A színváltó karosszéria technológiája az e-könyvolvasókban is használt megoldás alapjára épül.

Az iX-et borító fólia több millió, hajszálvékonyságú kapszulából áll, amiket negatív töltésű fehér és pozitív töltésű fekete pigmentekkel töltöttek ki. A kapszulák felületét elektromos hatásra a fekete vagy a fehér pigmentek töltik ki, így kapja a kiválasztott árnyalatot az autó.

A megfelelő hatás érdekében a fóliával rendkívül pontosan kellett lekövetni a karosszéria vonalvezetését, hogy a fények és árnyékok változását is tökéletesen adja vissza a felület. A BMW szerint a mérnökök már dolgoznak a szabadalom tökéletesítésén, hogy

a nem is olyan távoli jövőben a sorozatgyártású modellekhez is elérhető legyen a színváltó opció.

De mégis, mire lehet hasznos a színváltó karosszéria, azon kívül, hogy minden nap a hangulatodat tükröző színű autóval indulhatsz el?

Az elektromos autóknál praktikus is lehet, ugyanis nyáron a fehér színű karosszéria több napsugarat ver vissza, ezzel erős napsütésben kevésbé forrósodik fel az utastér, télen pedig a fekete színű felület több hőt képes kinyerni a napfényből. Mind a két megoldás csökkenti a klímaberendezés terheltségét, ezzel tovább növelve az elektromos autó hatótávját. Az e-könyvolvasókhoz hasonlóan a szín megtartásához nem, csak a megváltoztatásához van szükség némi energiára.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Ilyen bizarr F1-balesetet talán még sosem láttunk szabadedzésen, futamon már inkább