Téli autózás bosszúságok nélkül
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A hideg vagy zord időben váratlan helyzetekbe kerülhetsz, ezért nagyon fontos, hogy mindenre felkészülj, legyen az a megfelelő ruházat, szokásos gumicsere, hóláncok, járművizsgálat, jégoldó vagy hólapát.

A Gumiwebshop szerint célszerű felkészülten elindulni a vidéki rokonlátogatáshoz vagy túrázáshoz, arra is figyelj oda, hogy a koronavírusra tartozó intézkedéseket betartsd. Az alábbiakban segítünk, hogy időben felismerd és elkerüld a váratlan helyzeteket.

Mielőtt útnak indulnál…

Télen különösen fontos, hogy az autód ne hagyjon cserben. Attól függetlenül, hogy rövidebb vagy hosszabb távra utazol ellenőrizd vagy szakszervízben vizsgáltasd meg járműved, célszerű megfogadni az autószerelő tanácsát. Ha van ismerős szakember az csökkentheti az esetleges javítási költségeket. Mondjuk azt te is tudod, hogy nyári gumival soha ne vezess téli időszakban. Sok esetben a téli gumiabroncs életet menthet!

Időjárás-jelentések és útlezárások

A Google Maps általában naprakészen informál az útvonalakról a veszélyek szempontjából, de erre nem támaszkodhatsz, különösen a ritkán lakott területeken. A Waze hatékonyabb lehet, hiszen a felhasználók rengeteg és hasznos infókat osztanak meg egymással. Például azt is tudod, ha útépítkezés van, az meddig tart, vagy milyen alternatív útvonalak lehetségesek a gyors tovább haladáshoz. Itt jegyezzük meg, hogy a telefonod mindig legyen feltöltve, illetve Powerbank legyen az autóban. A lényeg, hogy légy elérhető, ha baj történik.

Mit érdemes eltenni az utazáshoz?

  • Extra meleg ruhák, beleértve a vastag téli kesztyűt is, mert elképzelhető, hogy szükséged lesz rá. Meleg takaró: remélhetőleg nem kell az autódban aludnod, de ha mégis, akkor később boldog leszel, hogy erre gondoltál. A csomagtartóban bőven hely, szóval a fontos dolgokkal nem szabad spórolni.
  • Zseblámpa: érdemes kettőt is eltenni, biztos, ami biztos.
  • Étel és ital: az ital lehetőleg víz legyen és lehetőleg tartsd magad mellett, így legalább nem kell emiatt megállni.
  • Jégkaparó.  Még akkor is, ha minden tökéletesen megy a tervek szerint, nagy szükséged lehet erre. Szerezz be egyet kefével, hogy segítsen eltakarítani a havat a szélvédőn és a fényszórókon.
  • Vontatókötél.  Abban az esetben, ha vontatásra lenne szükséged.
  • Elsősegély csomag. Ha rossz időjárás esetén balesetet szenvedsz, eltarthat egy idő, mire a segítség eljuthat hozzád.  Maga a csomag alapfelszerelés az autódban.
  • Autós töltő és hordozható USB tápegység. Erről fentebb már tettünk említést.
  • Tartalék elemek. Bármire, amihez akkumulátor szükséges (elemlámpák, autód kulcstartója stb.).

Vezess óvatosan

A jég, a hó és az eső mind meghosszabbítja azt a távolságot, amelyre a hirtelen vagy váratlan megálláshoz szükséges. Ezért érdemes betartani a sebességet és lassan vezetned, főleg, ha éjszaka utazol. Mert nem a rohanás a cél, hanem az eljutás biztonságos körülmények között az úticélhoz. Ha pedig autódban van ABS (blokkolásgátló fékrendszer) az csak jó. Az ABS segít abban, hogy ne csúszkálj a jeges útszakaszon. A legtöbb járműben már alapfelszereltség ez a rendszer. Ettől függetlenül kerüld a hirtelen és gyors fékezést. A YouTube-on rengeteg videó mutatja be a leghatékonyabb fékezési technikát.

Még indulás előtt nézd meg mennyi üzemanyaggal tudsz gazdálkodni, nappal nem gond a megfelelő benzinkúthoz az eljutás, de éjszaka már más a helyzet. Ha pedig nem autópályán közlekedsz, akkor mázli, ha épp találsz egy éjjel-nappal nyitva tartó töltőállomást. Abban az esetben, ha elakadsz a hóban még inkább fontos, hogy az üzemanyagjelző lámpa ne jelezzen. Sokan féltanknál szintén tankolnak az utazás során.

A fentiek mellett törekedj arra, hogy körültekintően, éberen, és a közlekedési szabályokat betartva vezess, valamint kerüld a balesetveszélyes helyzeteket. Az autód pedig legyen megfelelő állapotban, mert az a jó, ha az utazás kellemes lesz és nem bosszús.

 

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.