Az egész Genfi Autóshow arról szól, hogy az öltönyös-kosztümös értékesítők, PR-osok a bomba hoszteszcsajok mellett ledumálják az együttműködéseket például az újságokkal, magazinokkal, megmutassák, miért ők a menők. Szóval rengeteg elegáns hölgy és úr tapossa egymást. Mi mégis, egymástól függetlenül felfigyeltünk egy valakire, annyira ott volt.

Tudod, van az, amikor megérkezik egy igazán karizmatikus kisugárzású valaki, és nem tudsz nem rá figyelni. Ez történt ezzel a kék zakós, barkós, igazi maffiózó külsejű menő arccal is, amikor érkezett, sőt, inkább vonult az emberei között. Annyira ismerős volt, de nem tudtam honnan, akkor csak simán beégett az agyamba a hatalmas szemüvegével, királykék felöltőjével, megjelenésével. De a nap végén kiderült, Donkó kollégának is, aki le is fotózta a fazont.

Annyit megtudott, hogy román, és olyan gazdag, hogy az országban kevesen módosabbak nála. És nyilván befolyásos is lehet, ha már a VW-konszern elnöke közvetlenül neki értékesítette az egyik legújabb modelljüket. Merthogy pont ennek voltunk a tanúi, Matthias Müller a Porsche AG igazgatótanácsának korábbi elnökével mustrálta az egyik Porschét.

A sztori pedig úgy kerek, hogy kiderítettem, honnan is ismerős az úr: ő bizony Ion Tiriac, az egykori Roland Garros-győztes teniszező, aki később majd tíz évig menedzselte Boris Beckert. Sőt, 1998 és 2004 között Tiriac volt a Román Nemzeti Olimpiai Bizottság elnöke, később pedig üzletember lett, alapított egy bankot: a Banca Tiriac az első magántőkéből működő pénzintézetet volt a rendszerváltás utáni Romániában.

Így nem meglepő, hogy ő az első román, aki felkerült a Forbes által összeállított milliárdosok listájára: 2007 márciusában 1,1 milliárd dollár volt a vagyona. De 2007 novemberében a Capital román gazdasági lap viszont már 2,2-2,4 milliárd dollárra becsülte azt, tavaly pedig a 75 éves Tiriac volt a leggazdagabb román az 1,2-1,3 milliárd eurójával.

Nos, így lehet valaki közvetlen vevő Genfben. Csináljuk utána, így azért elég zsivány dolog autót venni.

(Fotó: Donkó Péter; forrás: Wikpedia)

És ezt olvastad már?
Jenson Button eladja ezt a menő Ford Broncót