A környezettudatos hibrid és elektromos autók után jönnek a vegán autók, amelyek nemcsak kevesebb károsanyag kibocsátásáért felelősek, hanem az állati eredetű anyagokat is mellőzik. Már most is van egy pár ilyen.

Ha környezettudatos autóra gondolsz, akkor a hibrid és elektromos modellek juthatnak eszedbe, a kevesebb üzemanyagot fogyasztó, vagy akár teljesen helyi károsanyag-kibocsátás nélküli típusok mellé pedig hamarosan csatlakozhatnak a vegán autók, amelyekhez egyáltalán nem használnak fel állattól származó anyagokat. A vegán ugyanis nem egyszerűen azt jelenti, hogy nem eszünk húst, hanem azt is, hogy mellőzünk minden állati eredetű terméket.

Régebben a luxusmárkák fényűző típusainak bemutatóján büszkén említették, hány marha bőréből készült a nemes kárpitozás,

a legújabb trend azonban inkább az, hogy egyáltalán nem használnak fel állati eredetű anyagokat. A Bentley tanulmányautója, az EXP 100 GT belső tere például úgy néz ki fantasztikusan, hogy újrahasznosított anyagokból készült, például a bortermelés melléktermékeként keletkező szőlőhéjat is felhasználtak.

Az utóbbi időben bemutatott tanulmányautók szinte mindegyikénél kiemelték, hogy 100 százalékban állati eredetű anyagoktól mentes a belső tere.

A látványos formájú Audi e-tron GT kárpitozása eco-bőrből és mikroszálas anyagból készült, a jövő elektromos Mercedesét előrevetítő Vision EQS ezen felül tengeri hulladékból újrahasznosított anyagot is használ, az ID. Space Vizzion számára pedig AppleSkin néven egy bőrre hasonlító anyagot fejlesztett a Volkswagen.

Persze mondhatjuk, hogy a szövetkárpitos hétköznapi autók is állati eredetű anyagtól mentesek, de ez nem teljesen igaz,

mert ma már az egyszerűbb típusoknál is szériafelszerelés a bőrrel bevont kormánykerék és váltógomb, aminek a tapintásáról nem szívesen mondunk le. Nem is kell, a BMW, a Mercedes és a többi márka régóta kínál szinte az összes típusához műbőrt, ami már nagyon nem ugyanaz, mint ami a Zsiguliban volt.

A vegán szemlélet egyik képviselője Lewis Hamilton,

aki arra ösztönözi a Mercedest, hogy hagyjon fel az állati eredetű anyagok használatával, de az életmódjával nem mindenki ért egyet:

A környezettudatos elektromos autóknál a helyi károsanyag-kibocsátás nélküli közlekedés mellett hívószó lehet a vegán belső tér,

ezért az olyan típusok, mint a BMW i3, a Nissan Leaf és a Toyota Prius már eddig is nem állati eredetű bőröket használtak. A Porsche első bőrmentes autója a Taycan, aminek a mikroszálas kárpitját egy olasz cég újrahasznosított poliészterből készíti, de ezt aligha veszed észre a fogásáról.

Mostanra már a Teslák is rendelhetők vegán belsővel, de a Ford Mustang Mach-E és a Polestar 2 kárpitozása is ebben a szellemben készült. A kreatív gyártók pedig ezen a téren is kitalálhatnak valami újat: a Range Rover Velar a dán Kvadrat céggel együtt talált ki egy különleges állatmentes kárpitot,

a Mazda MX-30-ban pedig hulladék palackokból újrahasznosított anyagokat, és még parafát is találunk.

A vegán autóbelső tehát nemcsak divathóbort, hanem izgalmas és jövőbemutató is lehet.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Centinként ezer forintért vehetsz villamost a BKV-tól