Videó: így csapódott be az M0-on az álló közutas autóba a belső sávban a figyelmetlen renault-s
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Majd visszatolatott, indexelt, besorolt és angolosan távozott. Hatalmas szerencséjére ugyanis az álló teherautó fel volt szerelve egy spéci ütközésvédő eszközzel.

A Magyar Közút tette közzé az alábbi videót, melyben az építés alatt álló M0 belső sávjában érthetetlenül figyelmetlenül (mobilozás?) csak az utolsó utáni pillanatban kezd fékezni és mintegy 60-70 km/h sebességgel csapódik be az álló teherautóba a Renault Mégane kombi:

Az autósnak hihetetlen szerencséje volt: sikerült megtalálnia az egyik legmodernebb közutas forgalomterelő kocsit a balesethez. A Magyar Közút ugyanis egy úgynevezett "ütközési energiaelnyelő berendezés"-sel (forgalmista nyelven: TMA, Truck Mounted Annuator, vagyis teherautóra szerelt ütközéscsillapító) ellátott teherautót állított a belső sávba. Ezen a teherautón volt az a hatalmas, villogó figyelmeztető terelőtábla is, amit a renault-snak sikerült nem meglátnia.

A munkások a munkaterület kezdete előtt már 2 kilométerrel kitáblázták, hogy helyzet van, az autósok figyelmét változtatható jelzésképű táblával hívták fel a belső sávban végzett munkálatokra és az ideiglenesen bevezetett 60 kilométer/órás sebességkorlátozásra, és terelőkúpokkal is jelölték a közeledő munkaterületet. Ez mind nem tűnt fel a Mégane vezetőjének.

Az már igazán csak a hab a tortán, hogy a rémisztő tempójú, de a pihepuha ütközéselnyelővel az autót sérülés nélkül felfogó eszközbe való becsapódás után a sofőr:

  • gondosan kikapcsolta az ütközés előtt bekapcsolt (vagy a vészfékezés hatására automatikusan bekapcsolódó) elakadásjelző villogót,
  • tolatni kezdett az autóút belső sávjában,
  • kiszállt az autóból láthatósági mellény nélkül,
  • nem tette ki az elakadásjelző háromszöget,
  • majd a rendőrség vagy a Közút értesítése nélkül távozott.

A munkagépben az ütközés pillanatában szerencsére éppen nem tartózkodott senki, ezért személyi sérülés nem történt, a sofőrt és a munkaterületet is megvédő ütközésienergia-elnyelő szerkezet viszont tönkrement. A Közút hivatalból feljelentést tett, a Renault-ra a rendőrség nemzetközi körözést adott ki.

A felvételen egyébként jól látszik, hogy a kihelyezett 60 kilométer/órás sebességkorlátozást szinte egy jármű sem tartja be. A munkaterület előtt álló teherautót az ütközéselnyelő mellett sebességmérő kamerával is felszerelték, ez tanúsítja, hogy 60 helyett inkább 80-110 kilométer/órás sebességgel haladnak el közvetlenül a közutas dolgozók mellett.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.