Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Volvót mindig is a biztonság élharcosaként ismertük, és most egy elég radikális lépésre szánták el magukat. A gyorshajtás megakadályozására 2020-tól minden újonnan gyártott autójukban 180 km/órára korlátozzák a végsebességet.

A Volvónál már korábban kitűzték maguk elé azt a célt, hogy 2020-ra nullára kívánják csökkenteni az új Volvókban súlyos vagy halálos balesetet szenvedő utasok számát. A svéd márkánál az elsők között alkalmazták a különféle vezetőtámogató rendszereket, de felismerték, hogy a technológiai fejlesztés önmagában nem elég ennek a célnak az eléréséhez, ezért most a vezetési stílusra is kiterjesztik a figyelmet.

ami jóval alacsonyabb, mint az autógyártók között korábban közös megegyezésként kialakult, és legfeljebb úgyis csak a németországi autópályákon kihasználható 250 km/óra. „A sebességkorlátozás természetesen nem nyújt végleges megoldást, ám ha egyetlen életet is megmenthetünk vele, megéri” – mondta róla Håkan Samuelsson, a Volvo Cars elnök-vezérigazgatója.

A közleményében a Volvo is felveti, kérdéses, hogy az autógyártóknak jogában áll-e, vagy esetleg kötelessége-e olyan technológiákat építeni az autókba, amelyek az autóvezetők magatartására is hatással vannak olyan területeken, mint a gyorshajtás, az ittas vezetés vagy a figyelemelterelés. A kérdésre még nincs egyértelmű válasz, de a Volvónál úgy gondolták, hogy ezen a téren is úttörők lesznek.

Még két problémára, az ittas vezetésre és a mobiltelefonok általi figyelemelterelésre is keresi a megoldást a Volvo, az ezekre tett javaslatokat heteken belül fogják bejelenteni.

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.