Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Ceed negyedik karosszériaváltozatát is bemutatta a Kia, a hagyományos ferdehátú és kombi, valamint a kupéformájú kombi ProCeed után itt a crossover, aminek XCeed lett a neve, és ami jóval több, mint egy megemelt Ceed.

A Kia megígérte, és be is tartotta az ígéretét, hogy négyféle változatban kínálja majd a Ceedet. A hagyományos ferdehátú és kombi után előbb kihozott egy kupéformájú kombit ProCeed néven:

Most pedig a legújabb divatnak megfelelően a crossover volt soron, aminek újabb szellemességgel élve XCeed lett a neve.

Az XCeed jóval több, mint egy Ceed, amit megemeltek,

mivel teljesen új karosszériát terveztek hozzá. Sokat mond a tény, hogy csak az első ajtók egyeznek meg az ötajtóséval, minden más eleme egyedi. A jellegzetes hűtőmaszkról és a négy fénykockával világító fényszórókról persze rögtön felismerheted, hogy ez is Kia.

A méretei minden irányban eltérnek a Ceedtől,

a 4,4 méteres hossza 8 centivel, az 1,83 méteres szélessége 3 centivel, a 1,5 méteres magassága 4 centivel nagyobb, mint a Ceed hasonló mérete, a hasmagassága akár négy centivel több, 18,4 centiméter is lehet. Még egy pár szám: az XCeed csak 9 centivel rövidebb, de 15-tel alacsonyabb, mint a Sportage.

A 2,65 méteres tengelytávja ugyanakkora, mint az ötajtós Ceednek, és a helykínálata is hasonló.

aminek a pereme ugyan hat centivel magasabb, de a három részre osztott hátsó ülések ledöntésével 1378 literesre bővíthető, az ötödik ajtó elektromosan is mozgatható.

a 8 colos helyett már 10,25 colos érintőképernyő is választható, a számlapokat pedig a jobban felszerelt modellben 12,3 colos színes képernyő vetíti. A belső térhez sárga színcsomag rendelhető, a képeken látható sárga fényezés is csak a crossoverhez érhető el.

A motorkínálat a Ceed után nem lesz meglepetés,

az ezer köbcentis, 120 lóerős háromhengeres és 1,4 literes, 140 lóerős négyhengeres benzinessel kezdődik, de az 1,6 literes, 204 lóerős benzines, valamint az 1,6 literes dízel is elérhető 115 és 136 lóerővel. A legkisebb benzines kivételével opció a duplakuplungos váltó, hamarosan 48 voltos mild hibrid és konnektorról tölthető hibrid is lesz.

A szlovákiai Zsolnán készülő, és csak Európában elérhető XCeed felszereltsége ugyanolyan gazdag, mint a Ceednek, akár JBL hifi, vezeték nélküli telefontöltés, fűthető kormánykerék, szellőztethető első és fűthető hátsó ülések, valamint távolságtartó és sávtartó asszisztensekből álló, szinte önvezető rendszer is kérhető hozzá, ezzel még népszerűbb is lehet, mint a hagyományos Ceed.

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.