Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ma már mindent meg tudsz venni az interneten, amire szükséged lehet. Az online vásárlás nem csupán kényelmes, hanem egyszerű, gyors és biztonságos is, ha bankkártyával fizetsz.

Különösen igazak a fentiek olyan termékek esetében, amelyeknek elsők között szeretnél tulajdonosa lenni.

Legyen akár szó egy új videojátékról, vagy okoseszközről, online rendeléssel akár másokat megelőzve szerezheted be ezeket. A különböző webshopokban minden fontos információt megtudhatsz a kiszemelt termékről és azt is elolvashatod, hogy másoknak mennyire vált be. Ha nem tudod eldönteni, hogy több hasonló áru közül melyiket vedd meg, használj speciális termék-összehasonlító honlapokat, így gyorsan megtalálod a neked legjobban tetszőt a legjobb áron.

Kevesen tudják, de a webáruházban vásárolt és kézhez kapott termékeket tizennégy napon belül indoklás nélkül visszaküldheted. A kereskedőnek ebben az esetben kötelessége visszavenni és visszafizetni az árát akkor is, ha bankkártyával fizettél.

Úgy is spórolhatsz, ha MasterCard® vagy Maestro® kártyáddal fizetsz online, gyakoriak ugyanis az olyan promóciók és kedvezmények, amelyeket csak ezekkel érhetsz el. Nem kell otthon készpénzzel várnod a futárt, ha kártyával fizettél a weben. Ráadásul az online bankkártyás fizetés az esetek többségében díjmentes.

Az interneten nem csak a vásárlásaidat intézheted el, de ételt is rendelhetsz, amit aztán online videótárból kölcsönzött film vagy sorozat nézése közben is elfogyaszthatsz - utóbbit szintén rendezheted kártyával. De ha az otthoni filmezés helyett a mozis-popcornos estére szavazol, a jegyeket is megveheted előre akár online, akár az OTP Simple alkalmazásával, így a sorban állással töltött időt is megspórolhatod magadnak.

Végül pedig néhány tipp, hogy az online vásárlás biztonságos és sikeres legyen:

• Keresd azokat a weboldalakat, amelyek https://-sel kezdődnek (‘s’ jelentése „secure”, azaz biztonságos), és amelyek címe után egy lakat ikon is található. Ez garantálja, hogy a személyes adataidat az oldal biztonságosan kezeli.

• Ellenőrizd a webáruházat: régóta működő, megbízható kereskedőről van szó? A honlapon keresd a nagy kártyacégek biztonsági logóját (pl. MasterCard SecureCode) vagy egyéb titkosítást pl. SSL-kódot.

• A készpénzfelvételnél, ill. vásárlásnál használt PIN kódot SOHA ne add meg internetes vásárlás esetén!

Őrizd meg, ha szükséges, nyomtasd is ki az internetes vásárlás visszaigazolását, adatait. Ha a megrendelt termék nem érkezik meg a jelzett határidőn belül, vedd fel a kapcsolatot az internetes kereskedővel.

Saját gépről vásárolj, ha lehet, kerüld a nyilvános internetes kávézókat, hotspotokat!

Ha bármilyen hibát tapasztalsz a vásárlásnál (pl. hibás összeget vontak le a számládról), azonnal jelezd a banknak. Reklamáció, hibás teljesítés esetén a magyar jogszabályok, és a bankkártya társaság is a kártyabirtokost védik.

(X)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.