Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Bár mi azt gondoltuk, hogy a magyar válogatott eddig az Eb egyik legnagyobb pozitív meglepetése, az UEFA aranycipő-versenyének állása kicsit lehűtötte a kedélyeinket: a legjobb százba eddig még egy magyar sem fért be.

Nekik biztosan elkerülte a figyelmüket, hogy

  • és két meccs alatt összesen egy gólt kaptunk, azt is tizenegyesből, miközben egyáltalán nem játszottunk bunkerfocit.

Persze a magyar válogatottról sokszor elhangzott, hogy nincsenek nagy sztárjaink, a gárda ereje a csapatjátékban van stb., de az azért az UEFA-nak is feltűnhetett volna, hogy Kleinheislert megválasztották az osztrák-magyar legjobbjának (mármint ők, az UEFA), vagy mondjuk hogy Nagy Ádám iránt már fél Európa érdeklődik az Eb-n nyújtott teljesítménye miatt.

A jelenlegi élmezőny

Az UEFA-t viszont ez nem érdekli, a legjobb százban egy magyar sincs, ami különösen annak fényében szomorú, hogy a listán összesen húsz ország válogatottjából szerepelnek játékosok, vagyis mindössze négy csapatból nem került be senki a legjobb százba:

Ezek közül a csapatok közül kettő a csoportja utolsó helyén áll nulla ponttal, a románok pedig két forduló után az A-csoport harmadik helyén gubbasztanak egy nehezen kiizzadt döntetlennel.

Hogy mit kell tennie egy magyarnak, hogy felkerülhessen a bűvös listára? A jelek szerint Cristiano Ronaldónak vagy Zlatan Ibrahimovicnak kell születnie, az említett úriemberek ugyanis még úgy is ott vannak a 14-ik valamint az 54-ik helyen, hogy eddig nagyjából úgy játszottak, mintha nyaralni mentek volna Franciaországba.

A dologra persze van logikus magyarázat, mégpedig hogy az UEFA algoritmusa nem csak az Európa-bajnokságon mutatott formát veszi figyelembe, hanem kisebb súllyal latba esik a játékosok egész idei teljesítménye is. Ez mondjuk eleve furcsa döntés, hiszen ez alapján a ranglista alapján osztják ki az Eb legjobb játékosának járó aranycipőt, vagyis logikus lenne, hogy csak az Eb-n nyújtott teljesítményt vegyék figyelembe.

Mindenesetre ha két forduló után még mindig nincs magyar a száz legjobb között, akkor talán kijelenthetjük, hogy ez az algoritmus még annál is gyengébb, mint amivel a FIFA világranglistát állítják össze.
Amúgy a magyarok Eb-győzelméért meg 150-szeres pénzt fizetnek, egy százast megér, nem?

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.