Prostitúció, drogkereskedelem és korrupció. Ezeken a területeken lehet a Patek-bizniszhez hasonló profitra szert tenni.

A hét elején mi is megírtuk, hogy a Patek Philippe piacra dobta a világ legsikeresebb órájának számító Nautilus legújabb referenciáját, a babakék Tiffany-számlapos 5711/1A-018-at. Már a megjelenéskor sejteni lehetett, hogy az órát hatalmas hype fogja övezni, az meg szinte borítékholható volt, hogy előbb vagy utóbb valaki ép ésszel felfoghatatlan összeget fog fizetni érte.

A várakozásoknak megfelelően, viszonylag gyorsan, alig egy hét alatt fel is került egy ilyen óra a Phillips aukciósház listájára, a magas árat prognosztizálóknak pedig nem kellett csalódniuk.

a new york-i árverés után nem kevesebb mint 6,5 millió dollárért, vagyis átszámítva több mint 2,1 milliárd forintnak megfelelő összegért cserélt gazdát a Tiffany Nautilus.

Hogy miért volt már a megjelenés előtt sikerre ítélve a legújabb 5711, arról itt írtunk korábban:

Érthetetlen?

Bár sokan azt várták, hogy ezek az órák hatalmas prémiumért fognak elmenni, de a fent említett 6,5 millió dolláros összegen mégis rengetegen meglepődtek.

Vegyük végig, mi történt.

Az óra listaára kicsivel több mint 52 ezer dollár, ami hozzávetőleg 16,8 millió foritnak felel meg. A listaár optimális helyzetben azt jelenti, hogy ha valaki besétál egy Patek Philippe butikba, akkor az említett összegért meg tudja vásárolni az órát. A helyzet viszont innen már csak bonyolódik. A Nautilus ugyanis a világ legkeresettebb órája, listaáron megvenni egyszerű, földi halandóként szinte lehetetlen. A történet másik része a Tiffany-őrület, amit itt már kifejtettem, a harmadik tényező pedig az, hogy az órából mindössze csak 170 darab készült.

Ha elfogadjuk, hogy így működik a highend luxusórák piaca, még akkor is felfoghatatlan a több mint 2,1 milliárd forintnak megfelelő piaci ár.

A listaár-piaci ár közötti haszonkulcs ebben az esetben százhuszonötszörös, ami brutális, elképesztő, már szinte morális kérdéseket felvető nyereség. Ennyi pénzből hanyatló egészségügyi rendszereken, kilátástalan helyzetben élőkön és éhezők százezrein lehetne segíteni.

És fognak is

A hírek szerint az óriási összeget a Phillips teljes egészében jótékonysági célokra fogja felajánlani, hogy a hirtelen generált felhajtásból olyanoknak segítsenek, akik valóban rászorulnak. A licitek nagy valószínűséggel ezért szabadultak el ennyire (meg persze azért is, mert egy héttel a bejelentés után birtokolni ezt az órát tényleg sokaknak megér egy életútnyi pénzt, de ezt már csak zárójelesen jegyezzük meg).

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Ha egy szép francia teniszezőnőről néznél képeket…