Öltöny sportcipővel? Néhány éve öltek volna a szemükkel a stylistok, divatszakértők ezért a orbitális illetlenségért, ma viszont egy stílusos választás is lehet, ha nem nyúlsz mellé. Bár manapság mi számít mellényúlásnak a divatban?...

Mivel gyorsan le fogok bukni, ezért már most jelzem, hogy a mindenki magából indul ki mondás most igaz. Én a negyedik ikszen túl is gyöngyöző homlokkal konstatálom, ha meg kell jelenni egy esküvőn, mivel már maga az öltöny gondolata is megrémiszt.

De ennél már csak az a fojtogatóbb érzés, ha belegondolok, hogy fel kellene venni egy viselkedős cipőt, ami legutóbb talán a diplomavédésen volt rajtam. Egy ilyen merev lakkcipő kínzás egy olyan tagnak, aki kizárólag sneakereket hord, ezért kénytelen voltam utánajárni, hogyan lehet áthidalni ezt a problémát.

Nem nehéz amúgy, elég sok divatoldal és stílustanácsadó foglalkozik a témával: igen, akad bőven olyan sneaker, amit lehet hordani öltönyhöz, de vannak bizonyos alapszabályok:

  • egyenes szabású, slim öltönynadrágot vegyél fel, amelynek a szára ne üljön rá a cipőre;
  • lehetőleg fehér vagy fekete lépőt válassz, vagy olyan színűt, mint az öltönyöd;
  • bőr (vagy bőrhatású) anyagból készüljön;
  • lapos csuka legyen, ne egy otromba, vaskos modellek;
  • ne legyen koszos a cipő!

Ha betartod ezeket a nem bonyolult alapokat, akkor egy abszolút korrekt, sportosan elegáns megjelenést prezentálhatsz, amibe a szakemberek sem kötnek bele. A fenti, kiemelt képen Kit Harrington tökéletesen példázza a megfelelő választást, de Marcel Remus, német ingatlanügynök–valóságshow-sztár is rendre ilyen szettben jelenik meg, vagy épp a fiatal színész, Tanner Buchanan.

Marcel Remus a kék árnyalatával játszott, de ez persze egy rizikósabb összeállítás
Tanner Buchanan a klasszikus, mindenhez passzoló fehér sneakert választotta

Nézzünk hét példát:

1. Nike Cortez 'Forrest Gump'

A legendás és klasszikus Forrest Gump nemcsak a cipőt emelte magasba, hanem az öltöny plusz sneaker kombót is legalizálta. Így ezzel kell kezdenem, noha ez a fehér csuka piros és kék színekkel van megdobva, lényegesen sportosabb, mint a többi ajánlat. Gump is inkább vászonöltönnyel hordta, és ehhez passzoló lazább felsőt kell választani. Nem a legjobb, inkább a legvagányabb választás.

2. Hugo Boss

Ha egy Hugo Boss sneakerben jelensz meg, akkor még a legkritikusabbak sem szólhatnak meg, elvégre már a márka biztosítja az eleganciát és a tradíciót. Kétféle fekete cipőt mutatok fehér talppal, ami most trendi: az egyik teljesen steril, a másik meg önmagában mintás, tehát eggyel lazább, akár még vagányabb is.

3. Guess

A Guess-szel sem tudsz mellé lőni, szintén prémiumnak számít, a fehér bőr lépő a fekete betéttel egy fokkal sportosabb hatást kelt.

4. Adidas

Az adidas Stan Smith-verziója a legjobb választások egyike, hiszen ez a darab évtizedek óta ennek a stílusnak az alapja, igazi klasszikus. Mivel a fehér bőr alaphoz számtalan színű betétet lehet választani, így bármilyen öltönyhöz felhúzható, és még az elegancia fokozatával is tudsz játszani.

5. New Balance

Amikor semmiképp nem vagy hajlandó elmozdulni az elegancia irányába, de mégsem akarsz egy futócipőben megjelenni, akkor itt van neked a New Balance teljesen fekete 500-as surranója. Határeset, mert nem teljesen bőr, de még vállalható.

6. Nike Air Jordan 1 Retro High OG 'Shadow'

Na ezt csak igazán bevállalósoknak ajánljuk, ő egy olyan darab, amit grafikusok, szövegírók, reklámszakemberek mernek társítani öltönnyel. Meg persze a Jordan-lépők rajongói, akik inkább szembe mennek minden elvárással, csak hogy a lábukon legyen egy ilyen szépség még akkor is, ha az elegancia az elvárás.

7. Karl Lagerfeld

Amennyiben egy igazán puccos, híres és kőgazdagokkal teletömött sznob lakodalomra vagy hivatalos, legyen az egy arborétumban vagy külföldön, akkor minimum egy Lagerfeld a belépőszint.

+1 Elrettentő példa

Ahogy írtam, minden divatszakember a fenti alapvetéseket javasolja, de ma már, amikor a divat féktelenül elszabadulva tombol, akkor jönnek azok a verziók is, amit például a Real Madrid brazil védője, Marcelo villantott:

És ezt olvastad már?
A divatot és a fánkot is szereti ez a szupervonzó lány