800 ezer éve kihalt vadászkutya maradványaira bukkantak

Együtt élhetett az emberrel, még a háziasítása előtt.

Ősi vadászkutya maradványaira bukkant egy spanyol–olasz–georgiai paleontológuscsoport a georgiai Dmanisi régészeti lelőhelyen. A falu a paleoantropológusok egy fontos lelőhelye évtizedek óta, ott találták meg a Homo erectus előember mintegy 1,8 millió éve élt egyik alfajának maradványait.

A most feltárt ősi kutyamaradványok a kutatók szerint egy eurázsiai vadászkutyáé – Canis (Xenocyon) lycaonoide –, amely mintegy 1,8 millió éve jelent meg először, és 800 ezer éve halt ki. A megtalált fogak és állkapocsdarab alapján úgy vélik, hogy a kutya mintegy 30 kilogramm súlyú lehetett, és egy fiatal egyed volt. Ezek a leletek a valaha talált legöregebb ilyen fosszíliák európai lelőhelyen.

A kutatók megjegyezték, hogy a maradványok megtalálása nem jelenti azt, hogy a kutya háziasítva lett volna (korábbi kutatások szerint az ember mintegy 40 ezer éve kezdte a kutyafajták háziasítását),

Az ember és az ősi kutya valószínűleg akkor találkozhatott, amikor az eurázsiai vadászkutya délre, a Közel-Keletre és Afrikába vándorolt, az emberek pedig Afrikából északra, Európába és Ázsiába.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI. A kép illusztráció, egy farkas szeme látszik rajta.)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.