A Dunából kihalászott hínárból készítenek csomagolóanyagot
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Duna nálunk is van, ilyen bio-csomagolóanyag viszont csak Bécsben.

Az utóbbi években megnövekedett a vízinövények előfordulása a Dunában. Ezek a növények mindössze négy hét alatt kétméteresre is megnőhetnek, ezért rendszeresen irtják őket. Csak Bécsben tizenhét speciális hajó dolgozik márciustól októberig, hogy a víz alatti növényzet nyírásával biztosítsák a zavartalan dunai fürdőzést és kordában tartsák a burjánzó, hínárszerű növényeket.

Alsó-Ausztriában és Bécsben ez évente több ezer tonna biomasszát eredményez, amelyet jelenleg komposztálnak. A Bécsi Agrártudományi Egyetem, a BOKU kutatói azonban rájöttek, hogy ezek a növények kiválóan alkalmasak csomagolóanyag előállítására. Az első prototípusok – gyümölcsök egyszer használatos csomagolása és komposztálható edények – máris nagyon ígéretesek. A hínárnövények nagy előnye, hogy olyan helyi bioerőforrást képviselnek, amely belátható időn belül valószínűleg nem fogy el. A kutatócsoport jelenleg környezetbarát feldolgozási módszereken dolgozik, hogy

A makrofiták érdekessége, hogy botanikai keresztmetszetük hasonló a növényi gyökerekhez: erősek, és ligninhez hasonló biopolimerek alkotják őket, ezenkívül proteinben gazdagok, a csomagolás gyártása során keletkező melléktermék pedig akár műtrágya is lehet a jövőben. Szintén lehetséges a növények erjesztése biogáz előállításához – ezt egyébként már tesztelték is. A kutatók célja a vízinövényektől a felhasználható csomagolásig tartó folyamat további optimalizálása, valamint a melléktermékek felhasználásának bővítése.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája, fotó: BOKU)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.