Az egészséges ételről nem éppen a hínár ugrik be elsőre, de ha még eszedbe is jut, akkor sem biztos, hogy ezt választod elsőként, nem? Azért ezt meg kellene gondolnod.
Pedig a tengeri hínár az egyik legtáplálóbb, legegészségesebb tengeri étel a világon:
Ezt a zöld vízinövényt valószínűleg te is az ázsiai ételekkel kapcsolod össze, és valószínűleg a szusi jut róla az eszedbe. Mondjuk ez nem véletlen, Japánban, Koreában és Kínában a legelterjedtebb, ezeken a területeken hagyományos ételként tálalják kenyér, leves, saláták és a már említett szusi részeként. Észak-Európa országaiban is előfordul, leginkább fűszerként, rágcsálnivalóként és salátaként fogyasztják.
- gazdag ásványi anyagokban (magnézium, vas és kalcium),
- bővelkedik A-, B-, C-, E- és K-vitaminban,
- olyan, úgynevezett prebiotikus rostokat tartalmaz, amik elősegítik a bélben lévő egészséges baktériumok termelődését,
- antioxidánsai csökkentik az elhízás, a cukorbetegség és a daganatok kialakulásának kockázatát,
- omega-3 zsírsavak is akadnak benne,
- antibakteriális és gombaölő hatású.
Egy dologra azonban érdemes odafigyelned: sok sót tartalmaz.
(Forrás + fotó: drtihanyi.com , netamin.hu , myvitamins)