Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Megdöbbentő, hogy a világ fejlettebb részein milyen óriási arányban túlsúlyosak az emberek. Ezzel a problémával igenis számolnunk kell, pontosabban le kéne számolnunk a súlyfelesleggel. Persze kibúvókat mindig könnyebb keresni az edzés alól, mint valóban elmenni mozogni. Most felsoroljuk a legtöbbször hangoztatott kifogásokat, és igyekszünk rájuk megoldással szolgálni.

Kiindulási alapnak egy Ausztráliában elvégzett felmérést tekintünk. A The Heart Foundation ausztrál férfiak körében végzett kutatást, és arra jutott, hogy a lakosság nagy része tisztában van vele, hogy milyen fontos lenne az egészsége szempontjából a rendszeres sportolás, ám ennek ellenére is kifogásokat keres, végül pedig inkább otthon marad és lustálkodik.

Valószínűleg itthon is hasonló a helyzet. Mi is tudjuk, hogy az edzés rendkívül jó hatással van például a szív- és érrendszerünkre, valamint a közérzetünkre is, a kanapé mégis vonzóbbnak tűnik a konditeremnél vagy a sportpályánál. Lássuk, hogy mik lehetnek a leggyakoribb kibúvók, és hogyan lehet ezeket az (ál)problémákat feloldani:

"Nincs időm rá"

Minden kifogások királya, a leggyakoribb mind közül. Egy igazi aduász, hiszen ezt bárki mondhatja. Manapság mindenki baromira elfoglalt, netezgetni, facebookozni, sorozatokat nézni valahogy mégis mindenkinek van ideje. Nagy közhely, hogy arra van időd, amire szakítasz, mégis igaz.

Ráadásul edzeni otthon is lehet, akár nézheted közben a TV-t is, vagy hallgathatsz közben valami hasznosat. Ha meg nincs időd egyben lenyomni egy órát, akkor csináld meg két részletben, fél óra munka előtt, fél óra este. Arról már mi is írtunk, hogy miképpen hozhatod formába magad akkor is, ha szinte semmi időd nincs.

"Beteg / sérült vagyok"

A másik igen elterjedt kifogás, hiszen ezt is mondhatja bárki. Ráadásul meggyőző tud lenni, legalábbis magadat meggyőzheted róla, hogy neked nem szabad edzened, hiszen beteg vagy sérült vagy. Pedig ugyebár nagyon szeretnél, de hát ha egyszer nem szabad, akkor nincs mit tenni.

Az igazság az, hogy persze vannak olyan átmeneti állapotok, amikor ki kell hagyni egy kis időt, vagy lazítani kell kicsit az intenzitáson, de olyan nincs, hogy valaki kompletten félreteszi a sportolást azért, mert 5 évvel ezelőtt kibicsaklott a bokája. A legjobb persze az, ha felkeresel egy hozzáértő orvost, mielőtt nekiállsz komolyabban is nyomatni a dolgot. Valószínűleg ő sem fogja azt mondani, hogy többé nem kelhetsz fel a számítógép elől, maximum meg kell találnod a számodra megfelelő mozgásformát.

"Túl kövér vagyok hozzá"

Nehéz elhinni, de a már emlegetett felmérésben előkelő helyen végzett ez a kifogás is. A jelek szerint sokan azért nem mennek el mozogni, mert túl kövérnek érzik magukat. Ez így azért egy kicsit ellentmondásosnak tűnik, nehéz lesz ebből az állapotból kikászálódni ilyen mentalitással. Egy igazi ördögi kör, ha valaki azért kövér, mert nem mozog, és azért nem mozog, mert kövér.

Nyilván sokan félnek attól, hogy a többiek kinézik a konditeremben, majd biztos őt bámulják, miközben bénázik a súlyokkal. A helyzet az, hogy a konditeremben a normálisabbak saját magukkal vannak elfoglalva, a saját edzésükre koncentrálnak és nem másokat kukkolnak. Ha mégis van 1-2 hülye, az meg kit érdekel? Ráadásul, ha bérelsz egy személyi edzőt, akkor ő gyorsan megtanítja, hogyan kell helyesen végezni a gyakorlatokat. Arról pedig már mi is írtunk, hogyan kezdj neki az edzésnek, ha túlsúlyos vagy.

"Unalmas nekem az edzés"

Szintén gyakran hangoztatott kibúvó, hogy az edzés unalmas, nem találok benne semmi élvezetet. Ez persze nem azt jelenti, hogy a sportolás kompletten unalmas lenne, csupán annyit jelent, hogy amit te eddig kipróbáltál, az neked nem jött be. Ha eddig csak a futást meg az úszást próbáltad, akkor talán ideje lenne valami mást is kipróbálni.

Senki nem mondja, hogy 40 percig a futópadon kell lenned, simán elmehetsz helyette mondjuk teniszezni (ez egyébként a legegészségesebb sportág, amit szintén edzővel érdemes elkezdeni, különben csak labdaszedés lesz belőle). A súlyzós edzéseknek sem kell mindig ugyanúgy kinézniük, egyébként sem jó, ha mindig ugyanazt csinálod. Legyen változatos az edzésprogramod és találd meg azt a mozgásformát, ami számodra örömöt okoz.

"Nincs pénzem rá"

Oké, az lehet, hogy a közeledben lévő konditerembe nem túl olcsó a bérlet, de egyrészt nem pusztán teremben lehet edzeni, másrészt az időbeosztásodhoz hasonlóan itt is te döntöd el, hogy mi az igazán fontos számodra.

Hogy lehet az, hogy az edzésre nincs pénzed, cigire vagy piára, mekis kajára vagy épp bulikra meg van? Nem lenne jobb, ha ugyanazt a pénzt a mozgásra, az egészséges életmódra fordítanád? Egy csomó gyakorlatot kevés eszközzel akár otthon is elvégezhetsz, vagy itt van például az a saját testsúlyos gyakorlatsor, amelyet a Bosszúállók személyi edzője rakott össze.

Van még kifogás?

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.