A szervezetünk akár négy évvel is fiatalabb maradhat, ha a tejek közül a zsírszegényt választjuk
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A sovány vagy 1 százalékos zsírtartalmú tejet fogyasztó felnőttek szervezetének biológiai életkora lassabban nő, mint a 2 százalékos, illetve teljes tejet fogyasztó társaiké – derült ki egy új tanulmányból.

A Utah állambeli Brigham Young Egyetem professzora, Larry Tucker

  • az úgynevezett telomerek hossza,
  • valamint a tejfogyasztás gyakorisága (napi, heti vagy kevesebb)
  • és az elfogyasztott tej zsírtartalma (teljes tej, 2 százalékos, 1 százalékos vagy sovány)

közötti kapcsolatot vizsgálta 5834 amerikai felnőtt bevonásával. A telomer a DNS-t becsomagoló makromolekula, a kromoszóma végén helyezkedik el, és feladata, hogy óvja a kromoszómát, és megakadályozza, hogy sejtosztódáskor sérüljön a genetikai információ.

A Oxidative Medicine and Cellular Longevity című folyóiratban publikált tanulmány szerint minél több magas zsírtartalmú tejet iszik az ember, annál rövidebbek a telomerei.

A teljes tejet fogyasztó felnőttek telomerei pedig 145 bázispárral voltak rövidebbek, mint a sovány tejet fogyasztó felnőttekéi.

A tanulmányba bevont emberek csaknem fele naponta, negyedük legalább hetente egyszer iszik tejet. Majdnem egyharmaduk teljes tejet, másik 30 százalékuk 2 százalékos zsírtartalmú, 10 százalékuk 1 százalékos zsírtartalmú, 17 százalékuk pedig sovány tejet fogyaszt. Nagyjából 13 százalékuk pedig nem iszik tehéntejet. Tucker azt is kimutatta, hogy a tejet nem ivók telomerei rövidebbek, mint az alacsony zsírtartalmú tejet fogyasztókéi.

És ha már tej:

(forrás: MTI, Hindawi, ScienceDaily)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.