Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy tanulmányban állítják, tehát úgy van.

A pénz nem boldogít. Mindannyian ismerjük ezt a szólásmondást, de lássuk be, a szólásmondások nem mindig kőkemény tényeken alapulnak, például a "jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok" mondás igazságát nehéz tudományosan alátámasztani.

Szóval itt van ez a mondás a pénzről és a boldogságról, de most új fejezet nyílik a szólásmondások és a bizonyított, tudományosan alátámasztott tények relációjában, köszönhetően egy angol kutatócsoportnak. Tudjuk, hogy a Nagy-Britanniából érkező kutatócsoportok renoméja kissé megkopott amióta létrehozták a kissé ironikusan használt „angol tudósok” szóösszetételt, de ezt most tegyük félre, és vegyük komolyan, amit itt elhangzik.

Már azért is, mert ezek a tudósok az Oxford egyetemről érkeztek, és nem kizárólag angol, hanem amerikai kutatók is részt vettek a tanulmány megírásában (ők pedig a szintén nagynevű Yale-en dolgoznak.)

A Lancet folyóiratban publikált tanulmány során a kutatók 1,2 millió amerikai állampolgár lelkiállapotát és testmozgási szokásait elemezték.

A résztvevőknek különböző kérdésekre kellett válaszolniuk. Például:

Az alanyokat ugyanakkor a bevételükről és a testmozgási szokásaikról is kifaggatták. Hetvenötféle testmozgási forma közül választhattak, amiben benne volt a fűnyírás és a gyerekekre vigyázás, de a házimunka, a kerékpározás, a futás és a súlyemelés is.

Kiderült, hogy azok, akik aktívabban élnek, boldogabbak

Tudósok azt is megállapították, hogy akik rendszeresen mozognak, azok évente 35 napon át érzik rosszul magukat, míg akik nem mozognak, csak 18 napon át, ami némi ellentmondásban áll az előző állítással, de ennek ellenére ez az eredmény jött ki.

Ugyanakkor az is kiderült, hogy azok, akik rendszeresen mozognak, ugyanolyan jól érzik magukat, mint azok, akik 25 ezer dollárral, azaz nagyjából 7,7 millió forinttal többet keresnek náluk. Vagyis ennyivel kellene, hogy többet keress, hogy ugyanolyan boldognak érezd magad, mintha szimplán csak rendszeresen sportolnál.

Viszont ez nem jelenti azt, hogy minél többet sportolsz, annál boldogabb leszel.

A túl sok edzés káros lehet az lelki egészségünkre

A megfelelő mennyiségű edzés jót tesz nekünk, de mennyi is ez pontosan?

A kapcsolat a sport okozta terhelés és a lelkiteherbírás között U alakú, mondta Adam Chekroud, a Yale egyetem kutatója a Die Weltnek.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a testmozgás csak akkor segít javítani a közérzetünkön, ha egy bizonyos időintervallum közé esik.

A tanulmány szerint ez a mennyiség heti 3-5 alkalommal 30-60 percnyi edzés.

Azoknak a lelkiállapota, akik napi három óránál többet edzettek, roszabb volt azokénál, akik egyáltalán nem szoktak mozogni.

A tudósok azt is megállapították, hogy a csapatsportok, amiket másokkal közösen végzünk, pozitívabb hatással vannak ránk, mint azok, amiket egyedül végzünk.

Annak ellenére, hogy a bringázás, az aerobik vagy a fitnesz nem számítanak csapatsportnak, de ezek is jelentősen pozitív hatással lehetnek a lelki egészségünkre.

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.