Megmosod egyszer. Aztán még egyszer. Aztán lefekszel aludni és reggel újra megmosod. Beveszel egy rágót. Aztán azon kapod magad, hogy még délután is nagy ívben elkerülnek a kollégáid, a nőkhöz meg hozzá se mersz szólni. Na figyelj, most megmentjük az életed.

Biztos nem vagyunk egyedül, ha azt mondjuk, párszor már megkeserítette az életünket a fokhagyma.

Van azonban egy pofon egyszerű trükk, amivel nagyon gyorsan a minimálisra csökkentheted a kellemetlen leheletet: az Ohio State University kutató szerint elég nyers almát, salátát és mentalevet rágcsálni, mert az ezekeben található vegyületek és enzimek semlegesítik a fokhagymában található, kellemetlen szagot okozó vegyületeket.

Sokkal többre mész vele, mint a fogmosással

Ennek az egyszerű magyarázata az, hogy a fokhagymás leheletet nem egy az egyben a szádban található vegyületek okozzák, hanem az egész testen keresztül szivárognak ki. Bizony, még a bőrödön keresztül is.

Ráadásul a részlegesen megemésztett fokhagyma a gyomorban továbbra is szagot bocsát ki, így a fogmosás vagy a szájvíz csak ritkán válik be. Ezzel szemben a semlegesítő élelmiszerek a fokhagymát a gyomorban szagmentesítik, megakadályozva, hogy a fokhagymás vegyületek a véráramba kerüljenek.

"A fogmosásnak nincs hatása arra, amit már lenyeltél vagy éppen emésztesz." - magyarázta a kutatás vezetője, Sheryl Barringer. "Egy alma viszont a szájban és a gyomorban egyaránt semlegesíti az illékony anyagokat, mielőtt a véráramba kerülnének. Tehát igen, az alma hatékonyabb, mint a fogmosás." - folytatta.

A teszt úgy valósult meg, hogy elkezdték vizsgálni az egyes élelmiszerek  hatását a fokhagymás lehelletre. A vizsgálat egyik vezetője, Rita Mirondo először 25 másodpercig rágott egy gerezd nyers fokhagymát, majd hideg vízzel próbálta semlegesíteni. Ezután Mirondo majd' minden nap megismételte a fokhagyma-rágást, és minden nap csak egy étel vagy ital hatását vizsgálta. Megpróbálta a nyers és sült almát, salátát, mentát, dzsúzokat és a forró zöld teát is.

Aztán megmérték a fokhagymában található vegyületek mértékét, úgy 1 órával a semlegesítő ételek és italok elfogyasztása után, majd rangsorolták az élelmiszereket. A már említett 3 gyümölcs és zöldségféle volt a leghatékonyabb.

"A főtt és nyers hasonló volt, de a nyers élelmiszerek több enzimet tartalmaznak, amelyek segítenek felgyorsítani a folyamatot."

Győzeleeeeeeem!

Mi holnap már másképp kelünk fel, minimum beszerzünk egy csokor mentát, vagy inkább egy bokrot, és áldjuk a kutatókat, hogy egy egyetemes problémának a végére tettek pontot.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Több százezer horgászfelszerelés is lehet a magyarországi vizekben

További cikkeink a témában