Philadelphia egyik körzetében, Kensingtonban afféle félhivatalos drogos türelmi zóna működik, az ott lakók pedig gyakorlatilag egy zombifilmben élik az életüket.

Nem is tudom, pontosan hogy került elém az alábbi videó, de egyszer csak azon kaptam magam: szájtátva bámulom a YT-on a legfrissebb epizódot egy zombis sorozatból, aminek az a különlegessége, hogy nem fikció, hanem maga a valóság. Meg is mutatom, miről van szó, utána pedig elmesélem, mi a fene ez az egész, hiszen miután sikerült elszakadnom a szürreális és szörnyű képektől, utánanéztem a horror-valóságshow hátterének is.

Szóval tessék: van Amerikában egy környék, ami így nézett ki múlt szerdán egy kocsiból videózva:

Így meg tegnap:

Philadelphia a maga 1,6 millió lakosával az USA hatodik legnagyobb városa, a mindössze 130 kilométerre lévő New York után elővárosaival együtt számítva hatmillió polgárával a keleti part második legnagyobb metropolisza. Van egy csomó felhőkarcolója, történelmi emlékműve és mindenféle látnivalója, de van a városban egy negyed, amely valami egészen mással szerzett magának kétes hírnevet.

A Kensington nevű környéket Amerika-szerte „a drogok Walmartja” néven emlegetik. A Walmart ugye az USA legismertebb bolthálózata, melynek üzleteiben minden kapható, Kensington pedig az a városrész, ahol a drogok tárgykörében lehet megvenni mindent, amit szeretne az ember. Vagy inkább amire szüksége van. Az ott élők szerint mintegy ötven, teljesen nyíltan üzemelő szabadtéri drogpiac működik a körzetben.

Kimgary Youtube-csatornája négy hónapja heti, néha napi gyakorisággal dokumentálja Kensington életét. Vagy mijét. Íme, egy szép tavaszi nap:

Nehéz megmondani, pontosan mikor siklottak ennyire félre a dolgok Philadelphiában. Alapvetően az USA egészére jellemző, több mint két évtizede tartó társadalmi nyavalya, a receptre kapható fájdalomcsillapító ópiátszármazékok széleskörű elterjedtsége áll a háttérben. Ezeket a gyógyszereket évtizedek óta írják fel orvosok túl könnyen a legkülönböző panaszokkal érkező betegeknek, a fogyasztók köre egyre bővül – ezzel együtt pedig nő a gyógyszerekről aztán komolyabb anyagokra váltó, drogfüggővé váló emberek száma is. Ez az ópiátjárvány vagy ópiátkrízis.

Kensington pedig valószínűleg azért néz ki ma úgy, ahogy, mert ez a városrész, ami már korábban is magába gyűjtötte a drogfüggőket, a híradások révén ismertté és valami kifacsart módon vonzóvá vált sokak számára egész Amerikában. A keleti part legnagyobb nyílt drogpiacára, ahol a drogdílerek jó kereskedő módjára ingyen termékmintákkal is kedveskednek a látogatóknak, kvázi turistaként érkeznek a kezdők vagy a már keményen drogfüggők, közülük aztán sokan itt is maradnak. Nem ritkán örökre.

A városrész kitakarítását, az itt rekedt szédelgő szerencsétlenek rehabilitációra küldését tessék-lássék többször megpróbálta már a városvezetés, de a dolog vége valahogy mindig az lett, hogy maradt minden, ahogyan volt. Az éves szinten milliárd dolláros bizniszről a drogkereskedők nem akarnak lemondani, az utóbbi időszakban pedig a BLM-mozgalom hatására (mint sok más amerikai nagyváros rossz hírű körzetében) a rendőri jelenlét is tovább gyengült.

Bármennyire is nehéz ezt elhinni a fenti videókat nézve, a jelenlegi helyzet majdnem minden érintettnek egész kellemes. Philadelphia városa egy szűk területre koncentrálja a drogbizniszt, a drogturisták pénze pedig részben megjelenik a környék legális vállalkozásainál. A rendőrségnek is egyszerűbb így, hogy a problémás emberek egy jól körülhatárolt zónában vannak. A droghasználóknak pedig nem kell megküzdeniük még a hatóságokkal is a saját démonaik mellett.

Akik szívnak: a körzetben élő, eladhatatlan lakásaikban ragadt szerencsétlen családok. A legnyomasztóbb a videókban nem is a drogfüggők látványa, inkább a babakocsiban tolt vagy már szüleivel sétáló kisgyerekeké, akik számára ez a bizarr zombiapokalipszis maga a normális, mindennapi valóság.

Budapesten is történnek azért furcsa dolgok:

És ezt olvastad már?
Teljesen átalakul a Los Angeles-i Art District