Több kell, sürgősen.

Mintegy ötven kutató elemezte az ENSZ Biológiai Sokféleség Egyezménye (Convention on Biological Diversity, CBD) vállalásainak tervezetét. A résztvevő országok várhatóan a párizsi egyezményhez hasonló módon fognak kötelezettségeket vállalni az idén a kínai Kunmingban tartandó Cop15 csúcstalálkozón. Céljaik között szerepel, hogy 2030-ra a szárazföldek és az óceánok területének legalább 30 százaléka védelem alá kerüljön.

A BioDiscovery és a Group on Earth Observations Biodiversity Observation Network (Geo Bon) nevű tudományos testületek elemzői szerint azonban a védett területek kiterjesztésénél sokkal többre van szükség a természetes világ pusztulásának megállításához.

Paul Leadley, a Paris-Saclay Egyetem ökológusa, a jelentés egyik szerzője azt mondta: „A vizek és földek 30 százalékának védelem alá helyezése fontos cél, és nagy figyelmet kelt. De nagy esély van arra, hogy megint nem sikerül teljesíteni a biológiai sokszínűséggel kapcsolatos ambiciózus nemzetközi célkitűzéseket, ha túl sok figyelmet fordítunk a védett területekre más, sürgős, a biodiverzitást fenyegető veszélyek elleni intézkedések rovására.”

A szakértők szerint a természetvédelmi parkok és védett területek nagyságának növelése nem elég a természet pusztulásának megállításához:

a túlfogyasztás, a káros mezőgazdasági és halászati gyakorlatok támogatása és a klímaválság elleni sürgős intézkedésekre van szükség a biodiverzitás csökkenésének megfékezéséhez.

A Kunmingban tárgyalandó huszonegy tervezett cél között szerepel a műanyagszennyezés kiküszöbölése, a növényvédő szerek használatának egyharmadára, az invazív fajok arányának felére csökkentése. Az egyezmény célja, hogy megállítsa az egyes tudósok által hatodik tömeges kihalásnak nevezett, az emberi tevékenység okozta jelenséget, amely a civilizáció számára létszükségletet jelentő ökoszisztémákat fenyegeti.

(Forrás: The Guardian, MTI)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Nézz szét a házban, amibe cápa csapódott, vagy akár vedd is ki!
Budapest legközpontibb terasza úgy újult meg, hogy azonnal a törzshelyed lesz!