Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Hibridhajó rengeteg, rengeteg luxussal.

A Hurtigruten, egy norvég hajózási társaság az év elején mutatta be hibrid meghajtású óceánjáróját, ami a világ első ilyen jellegű járműve. Jelenleg egy 18 napos próbaúton vesz részt. Az utasok száma 450, a cél az Antarktisz.

Az MS Roald Amudsen alacsony kéntartalmú dízelolajjal működik, a Rolls Royce motorokat akkumulátorok egészítik ki, és ezek együttes működése mintegy 20 %-kal csökkenti a hajó szennyezőanyag kibocsátását.

Bár a környezetkímélő szempontok nagyon fontosak, a hajót luxuseszközök hadával szerelték fel, hogy az utazóközönség semmiben se szenvedjen hiányt.

A 140 méter hosszú hajót a szeptemberi monacói Jacht show-n mutatták be. Jelenleg az Antarktisz környékén halad, 450 utassal a fedélzetén. A híres sarkkutatóról, Amudsenről elnevezett hajó első célja nem is lehetett más!

A túra a chilei Valparaísóból indul, innen a hajó áthalad a Drake-átjárón, három napot tölt az Antarktiszon, végül visszatér a chilei Punta Arenasba.

Az utasok kiszállhatnak az Antarktiszon, kajakozhatnak, túrázhatnak, bálna- és pingvinlesen vehetnek részt.

A hajó meghajtása forradalmi, és a luxuskiegészítők sem mindennapiak. Van itt egy feszített víztükrű medence, üvegfalú szauna, három étterem, és a luxuskabinokat sem véletlenül nevezik luxuskabinoknak.

A hajó különböző pontjain 600 fiatal norvég képzőművész alkotásai láthatók, ezeket a norvég királynő saját kezűleg válogatta ki.

A jegyek fejenként 14 720 dollártól (mintegy 4,3 millió forinttól) indulnak, de a luxuskabinok ára felkúszhat 6,7 millió forintra is.

A csökkentett szennyezőanyag kibocsátás mellett a fenntarthatóságra is odafigyeltek: nincsenek egyszerhasználatos műanyag eszközök a hajón, a személyzet ruhája tengerben talált, és újrahasznosított műanyagból készült.

A luxuskabinok saját terasszal rendelkeznek, ahol jakuzzi is található. A szauna- és wellnessközpontból remek kilátás nyílik a környezetre. Van egy tudományos központ is, ahol az Antarktiszról lehet tanulni.

A hajó természetesen 2020-ban is indít expedíciókat, itt lehet rájuk jelentkezni.

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.