Az ultravékony karórák megalkotása még a legnagyobb hagyományokkal rendelkező óragyártók számára is kihívást jelent, hiszen ezen a szinten már nem elég a legprecízebb óraműves technika, számtalan újításra is szükség van a határok feszegetéséhez. A műfaj specialistája a Piaget, de a rekordot egészen mostanáig a Bulgari tartotta, amit szó szerint egy hajszállal előzött meg a Richard Mille és a Ferrari közös alkotása.

A svájci Jura-hegység egy kis falujában 1874-ben alapított Piaget idővel az ultravékony órák készítésére specializálódott. A márka 1957-ben mutatta be a mindössze két milliméter vastagságú 9P kalibert, majd három évvel később a 2,3 milliméteres 12P újabb mérföldkövet jelentett, mint a világ legvékonyabb automata szerkezete. Az évtizedek során a Piaget számos rekordot állított fel vékonyság terén, olyan modellek fűződnek a nevéhez, mit a 4,3 milliméteres Altiplano 910P, a világ a legvékonyabb automata karórája.

Piaget Altiplano Ultimate Concept – 2,0 mm

Még ennél is elképesztőbb rekordot döntött a Piaget, amikor 2018-ban bemutatta a világ legvékonyabb mechanikus óráját. Az Altiplano Ultimate Concept mindössze két milliméter vastag, ezúttal tehát az egész óra ilyen vékony, és nem csak a tokjába rejtett óraszerkezete. Az összehasonlítás kedvéért a Piaget karórája vékonyabb az egyeurós érménél, aminek 2,35 milliméter a vastagsága, és jóval vékonyabb a márka eddigi legkarcsúbb mechanikus órájánál, a 3,65 milliméteres vastagságú Altiplano 900P-nél.

Az Ultimate Concept négyéves fejlesztése során öt szabadalmat nyújtottak be, hogy a szerkezet a lehető legvékonyabb lehessen, és a vastagságát egészen a megvalósíthatóság határáig csökkentsék. Az óra felépítésének radikális átgondolása során a tűréshatárokat minimálisra csökkentették, és

számos újítást vetettek be az utolsó tizedmilliméterek leborotválására is.

A hihetetlenül finom felépítése ellenére az Ultimate Concept 44 órás járástartalékkal rendelkezik, ami megegyezik a legtöbb hagyományos óráéval.

A felépítéséből adódik, hogy az Altiplano Ultimate felhúzásához külön célszerszám szükséges. A tokba integrált üveg is sokkal vékonyabb lett, a vastagságát a hagyományos óráknál megszokott 1-ről 0,2 milliméterre csökkentették, az óra mégis 3 ATM vízálóságot mondhat magáénak. Az aligátorbőr szíja is mindössze 1,1 milliméter vastagságú, a csatja kobaltötvözetből készült. Az Altiplano Ultimate azonban, mint a neve is mutatja, csak koncepció, ezért mindössze néhány példányban készült, de hamarosan más gyártókat is a rekord megdöntésére inspirált.

Bulgari Octo Finissimo Ultra – 1,8 mm

Nem gondoltuk volna, hogy éppen a jellegzetes olasz dizájnjáról elhíresült Bulgari fogja megdönteni ezt a rekordot, miközben néhány év alatt az ultravékony karórák specialistájává képezi ki magát. Az Octo Finissimo sorozat modelljei egyik rekordot döntötték meg a másik után, a csúcsot pedig a világ legvékonyabb mechanikus karórájának címe jelentette, amit a mindössze 1,8 milliméteres Octo Finissimo Ultra hódíthatott el a Piaget elől. Nem is kevéssel, 10 százalékkal, amivel az óra még egy 10 eurócentes érménél is karcsúbb lett.

A Bulgari óráját szemből nézve szinte nem is látszik, mennyire hihetetlenül vékony,

a matt monokróm dizájn ugyanis térbelinek láttatja a szerkezetet. A vékonyságnak ehhez a szintjéhez a gyártástechnológia határainak feszegetése és a legszélsőségesebb tűréshatárok keresése mellett az óra egész felépítésének áttervezésére, és a különféle anyagokkal való kísérletezésre is szükség volt. Az Octo Finissimo Ultra esetén homokfúvott titánium és a rendkívül ellenálló volfrám-karbid ötvözet biztosítja az óra merevségét.

A karcsúsága ellenére a Bulgari ultravékony órája figyelemreméltó, 50 órás járástartalékkal rendelkezik, a megvalósítása során nyolc szabadalmat nyújtottak be, érdekessége a gravírozott QR-kódja is. A Piaget órájával ellentétben nem koncepció, de erősen limitált széria, hiszen összesen tízen örülhetnek neki, a 400 ezer euróba, azaz több mint 160 millió forintnak megfelelő összegbe kerülő Octo Finissimo Ultra eredetiségét a kor szellemének megfelelően NFT-vel lehet igazolni. És ez még nem minden: a rekordja nem maradt megdöntetlen!

Richard Mille RM UP-01 Ferrari – 1,75 mm

Ha azt gondoltuk volna, hogy a világ legvékonyabb mechanikus órájának rekordja a Bulgari és a Piaget között dől el, akkor meglepetést jelenthet, hogy a Richard Mille mind a két gyártót megelőzte az elképesztő 1,75 milliméteres vastagságú órájával. Az elsőséget eddig őrző Octo Finissimo Ultra 1,8 milliméteréhez képest tehát 0,05 milliméteres a különbség, ami körülbelül egy emberi hajszál vastagságának felel meg. Nem túlzás tehát azt állítani, hogy a Ferrarival közösen megalkotott RM UP-01 egy hajszállal előzte meg a riválisát!

A Richard Mille radikális formájú újdonságában nem is feltétlenül a karcsúsága a legelképesztőbb,

hanem az, hogy a Piaget és a Bulgari ultravékony óráival ellentétben nem a házat használja alapnak, hanem a Richard Mille a szupervékonyságú tok belsejébe szerelte össze az 1,18 milliméteres mechanikus szerkezetet. Azért választották ezt a megoldást, mert jobb ütésállóságot szerettek volna elérni, a gyűjtői ritkaságokkal szemben ugyanis igazi mindennapi használatra szánták ezt az extravagáns megjelenésű, 45 órás járástartalékú órát.

Az egymásra helyezett fogaskerekek helyett a Richard Mille is vízszintes elosztással oldotta meg az ultravékony felépítés problémáját, a korona szerepét betöltő elemeket kerámiabetétek óvják, és biztosítják a 10 méteres vízállóságot. A kristályüveg csak az időjelző számlapot borítja, egyébként a Ferrari ágaskodó paripájának gravírozása ékesíti az óra előlapját. A világ legvékonyabb mechanikus órájából 150 példányt gyártanak, és

az ára is döbbenetes: 1,7 millió svájci frank, ami több mint 700 millió forintnak felel meg.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Ez a lány nagyon fázna egy 18 fokra fűtött közintézményben