Még egy komoly érv amellett, hogy miért óvjuk magunkat a felelőtlen antibiotikumkúráktól
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A bélpolipok – a bél belső oldalán növekvő apró kinövések – gyakoriak, mintegy minden 5. embert érintenek, és az esetek többségében nem okoznak tüneteket, illetve nem rákosodnak el; néhány esetben viszont rákká fejlődhetnek, amennyiben nem kezelik őket. Egy új kutatás arra hívja fel a figyelmünket, hogy azoknál, akik hosszú időn át szedtek antibiotikumot, nagyobb eséllyel alakulnak ki ezek – a bélrák előfutárának tekintett – sejtszaporulatok.

A tanulmány 16 600 ápoló adatait elemezte – az adatokat egy, az ápolók egészségét vizsgáló, hosszú távú amerikai kutatás során gyűjtötték:

mint azoknál, akik nem szedtek hosszú távon antibiotikumot ebben az életszakaszban. Azoknál pedig, akik legalább két hónapon át szedtek antibiotikumot a 40-es és 50-es éveikben, még gyakrabban diagnosztizáltak adenómát évtizedekkel később. A tanulmány azonban azt nem vizsgálta, hány polipból alakult ki rák.

A bélpolipok mintegy minden 5. embert érintenek, gyakran tünetekkel sem járnak, de amennyiben nem kezelik őket, rákká fejlődhetnek

A tanulmány szerzői szerint kutatásuk nem bizonyítja, hogy az antibiotikumok elősegítik a rák kialakulását. Elismerik, hogy a baktériumok, melyek kezelésére a gyógyszert bevetették, szintén fontos szerepet játszhatnak a tumor létrejöttében.

A tanulmány szerzői kiemelik, hogy eredményeik alapján szükség van az antibiotikumok használatának korlátozására és a gyulladások megakadályozására, ezzel a tumorok kialakulásának megelőzésére.

A hosszú időn át antibiotikumot szedőknél nagyobb eséllyel alakulnak ki a bélrák előfutárának tekintett sejtszaporulatok

Sheena Cruickshank, a Manchesteri Egyetem immunológusa szerint ugyanakkor minden, ami megváltoztatja a bél baktériumflóráját – étrendváltozás, gyulladás – hatással lehet a szervezet egészségére. Azt azonban nehéz megállapítani, ezek közül a tényezők közül melyik játszott szerepet a tanulmányban. Emellett aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a kutatás eredményei esetleg az antibiotikumok elhagyására ösztönzik az embereket: „Az antibiotikumok alapvető gyógyszerek a baktériumfertőzések kezelésére, megfelelő alkalmazásuk életet menthet" – hangsúlyozta, tegyük hozzá: teljesen jogosan. Viszont azt is érdemes megemlítenünk, hogy

ennek pedig nagyon komoly következményei lehetnek, mind egyéni, mind globális szinten:


(via: BBC, Gut, MTI)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.