Sajnos ezúttal rossz hírrel kell szolgálnunk férfitársainknak. Nagyon úgy tűnik, hogy át kell vennünk néhány házimunkát a nőktől, mivel az káros hatással lehet rájuk.

Egy friss kutatás eredményét publikálták az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine hasábjain, amelyből kiderül, hogy

a különböző tisztítószerek hatásainak kitett nők tüdeje hosszú távon olyan mértékben károsul, mintha naponta elszívtak volna 20 cigarettát.

A tanulmányt Norvégiában végezték el a Bergeni Egyetemen, méghozzá úgy, hogy 6000 felnőttet figyeltek meg 20 éven keresztül. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy a tisztítószereket rendszeresen használó nők, illetve takarítónőként dolgozók tüdőműködése jelentősen romlott és 43 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki körükben asztma.

Talán nem is olyan meglepő ez az eredmény, ha belegondolsz, hogy belélegzed a tisztítószerek kis részecskéit, amelyek a padlót talán megtisztítják, a tüdőt viszont nem. Hosszú távon ezek a kemikáliák igen nagy eséllyel károsítják a tüdőt

- magyarázta az eredményeket a tanulmány szerzője, Oistein Staves professzor.

Az már egy fokkal meglepőbb lehet, hogy a férfiak tüdejében a jelek szerint nem tesznek kárt ezek az anyagok, az ő esetükben nem számoltak be romlásról. A szakértők szerint a nők egyszerűen fogékonyabbak a tisztítószerek káros hatásaira. Szóval, ha számít neked a párod tüdejének egészsége, akkor innentől kezdve átveszed tőle a takarítást. (Vagy legalább folyékony tisztítószert veszel a boltban spray helyett, illetve nedves mikroszálas kendővel portalanítasz és persze mindig alaposan kiszellőzteted a lakást.)

(via)

És ezt olvastad már?
Egy magyar szálloda adja a világ hetedik legjobb reggelijét