Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az elmúlt hónapokban tomboló ausztráliai bozót- és erdőtüzek során egy Magyarországnál is nagyobb terület vált lényegében hamufödte ugarrá.

  • Bizonyos becslések szerint már közel harminc elhunyt lehet, közöttük akadnak tűzoltók is,
  • közel ezer lakóház, kétezer kormányzati és gazdasági építmény égett le,
  • és mintegy egy milliárd állat pusztult el a több hónapon át húzódó természeti katasztrófa során.

Az erdőtűzek miatt megannyi kihalás szélén lévő faj élőhelye semmisült meg, többek között a koalapipuláció is súlyos sérüléseket szenvedett, amely csaknem harmadára csökkent. Így a jelenleg 'sebezhető' természetvédelmi státusszal bíró állat besorolása rövid időn belül szövetségi szinten is megváltozhat – a koalák ugyanis pont abban az Új-Dél-Walesben számítottak eddig is veszélyeztetettnek, ahol a legnagyobb tüzek söpörtek végig. Egyes szakértők szerint legalább 15 évbe telik, mire a koalapopuláció magára talál.

A koalapopuláció csaknem harmada elpusztult

Az ausztrál hadsereg nagyjából 3 ezer tartalékos katonát, katonai repülőt és hadihajót rendelt ki az életmentésen, evakuáción és tűzoltáson dolgozó hatóságok segítségére, ilyen mértékű katonai bevetésre pedig a a második világháború óta nem volt példa Ausztráliában. Egy ilyen felállított sürgősségi ezred a 16th Regiment Emergency Support Force is, amelynek

Ez az ezred többek között a Cleland Wildlife Parknak is besegít az ide érkező koalák gondozásában, ugyanis az erdőtüzeket túlélő állatok jelentős része égési sérülésekkel, füstmérgezéssel, súlyos dehidratációval kerül a mentőállomásokra, illetve a vadvédelmi parkokba.

Egyszerre tragikus és megható látni, amint a törülközőkbe, takarókba bugyolált koalákat fecskendőkből etetik a katonák

Azzal is megbízták a katonákat, hogy új térrészeket, mászókákat, speciális tartóelemeket alakítsanak ki a koaláknak, hogy minél komfortosabban érezzék magukat a vadvédelmi parkban – könnyebben fára mászhassanak, elrejtőzhessenek a ragadozók ellen vagy a forró napokon lehűthessék magukat.

Otthont teremtenek a koalák számára

Az ezred tagjai

Az ausztrál hadsereg YouTube-csatornáján Garnett Hall százados többek között arról beszélt, mennyire jól jön minden segítség akkor, amikor a komfortzónájukból kiszakított, sebesült állatok megnyugtatásáról, gondozásáról, egészségügyi ellátásáról van szó.

Hatalmas ökölpacsi és ölelés az ezred minden egyes tagjának :)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.