Hónapok óta promózták az új Explorer II-t, végül ezt sikerült kiadni. Meddig feszülhet még a Rolex-buborék?

A Rolex a világ legismertebb óramárkája. A gyártó a története során rengeteget tett azért, hogy elérje ezt a státuszt, elképesztő darabokat dobtak piacra, az óráikat elképesztő emberek hordták, mindeközben rendszeresen innováltak, képesek voltak modellről modellre megújulni. A Rolex az elmúlt szűk száz évben szimbólummá vált, a jólét, a siker és az elismertség szimbólumává.

A 2010-es évek elején az emberek még csak az órás fórumokon tudták egymással megvitatni hobbijukat. A WatchUSeek nevű blogon egymásra találtak azok az órabolondok, akik képesek voltak heteken át tartó bejegyzésfolyamokban vitázni Univers Genève Polerouter referenciaszámokról és számlapvariánsokról. De voltak specifikus blogok is, mint az Omega vagy a Rolex fórum, ahol hasonló diskurzusok mentek.

Ez a kicsi, de lelkes réteg mára akkorára nőtt, hogy kiterjedt órás tartalomgyár épült fel számukra az interneten. 2021-ben már nemcsak pár ezer tagos fórumok léteznek, hanem magazinok, híroldalak, youtuberek és podcasterek is, akiknek a tartalmait milliók fogyasztják nap mint nap.

Az újonnan érkező tömeg elkezdett érdeklődni a márkák iránt, sokan pedig gyorsan a Rolex felé fordultak.

Paul Newman

Többen úgy vélik, hogy a Rolex-hype akkor gyorsult fel igazán, amikor Paul Newman Rolex Daytonája rekordösszegért kelt el a Phillips aukciósház New York-i árverésén.

Newman másik, szintén elárverezett Daytonájáról itt írtunk korábban:

A hype miatt a Rolex órák iránti kereslet brutálisan megnőtt, a felhajtás (ami persze nem csak a Newman-aukciónak köszönhető) pedig olyan folyamatokat indított be, aminek a végén sok órás kiábrándult a brandből.

Listaár, second hand, őrület

A jelenlegi helyzet szerint annak, aki népszerű Rolex-modellt szeretne vásárolni, legalább hónapokat kell várnia. És ez csak a belépő szintű órákra vonatkozik.

A várólisták létezését a Rolex soha nem erősítette meg, többen úgy gondolják, hogy nem is léteznek várólisták, hanem a Rolex egész egyszerűen nem gyárt annyi órát, mint amennyien Rolexet szeretnének venni. Ezt az elméletet némileg igazolja, hogy a koronavírus-járvány miatt az órák gyártása tavaly huzamosabb ideig leállt, a másodlagos piacon az árakat ez még inkább felsrófolta. Az már persze nehezen ellenőrizhető, hogy tényleg a készlethiány nyomta fel az árakat, vagy csak a hír, miszerint készlethiány várható.

Bonyolítja a történetet, hogy elvileg vannak úgynevezett prémium listák is, amikre úgy lehet rákerülni, hogy már vettünk az adott kereskedéstől más alapmodelleket vagy esetleg egyéb ékszert.

300 százalékos haszon

Nézzük a gyakorlatban, hogyan működik a second hand piac. Az egyik legnépszerűbb és legdrágább Rolex modell a másodlagos piacon a fehér számlapos, kerámia lünettás „Panda” Rolex Cosmpgraph Daytona. Ez az óra listaáron 13 100 euróba, vagyis közel 4,7 millió forintba kerül.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Watch Content ⌚ (@watch_passionn) által megosztott bejegyzés

Ez kis híján 300 százalékos haszonkulcsot jelent annak, aki listaáron hozzá tud jutni ezekhez az órákhoz és tovább is adja őket. A háromszoros haszon brutálisan nagy, ennyi pénzt talán csak az állami szinten működő korrupció, a kábítószerkereskedelem és a prostitúció képes csinálni. Az említett óra egyébként egy évvel ezelőtt 22 ezer euró környékén mozgott, 2018 áprilisában pedig még csak 18 ezerért árulták. A Chrono24 statisztikája szerint a legmeredekebben az elmúlt hónapokban drágult a fehér Daytona, nem véletlenül.

A Panda ára azért ugrott meg meredeken, mert azt pletykálták, hogy április elején a Rolex abbahagyja az 116500LN szériaszámú Cosmograph gyártását, ez pedig rendszerint az egekbe szokta repíteni a másodlagos piac számait.

Discontinued

A Rolex rajongók minden évben úgy várják az új órák megjelenését, mint a karácsonyt, pedig a gyártó lényegében csak nagyon-nagyon ritkán mutat be új modellt. Persze a luxusórák piaca nem úgy működik mint például az okostelefonok piaca, nem lehet minden évben valami korszakalkotót kiadni, de azért sok brand képes rá, hogy meglepőt, vagy legalább érdekeset húzzon.

A Rolex általában abbahagyja bizonyos modellek gyártását, hogy aztán évek múlva kis újításokkal visszahozza azokat. Ez a stratégia remekül működik, viszonylag kevés energiabefektetéssel jól tartják fenn maguk körül a hype-ot, viszont épp ez a stratégia a virágzó second hand piac melegágya.

50. évforduló

A Rolex áprilisi 7-i eseménye kapcsán többen azt sejtették, hogy megújítják a Rolex Explorer II termékvonalat, mivel az említett modell megjelenésének idén van az ötvenedik évfordulója.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Roy & Sacha Davidoff S.A. (@davidoffbrothers) által megosztott bejegyzés

A Rolex rendes esetben az efféle eseményeken azt jelenti be, hogy ezentúl más típusú fémszíjjal fognak árulni bizonyos modelleket. Most is volt egyébként hasonló bejelentésük: a GMT Master II-ket ezentúl nemcsak jubilee hanem oyster szíjon is meg lehet majd vásárolni a kereskedésekben. Már ha bárki megvehetné őket.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

WATCHES OF WALES (@watchesofwales) által megosztott bejegyzés

A Rolex április 7-én végül bemutatta az új Explorer II-t, ami lényegében pontosan úgy néz ki, mint a már eddig is piacon lévő modell.

 

Az új modell megkapta az új GMT-szerkezetet és a tokfülek keskenyebbek lettek. A fekete verziónál annyi a változás, hogy a mutatók azon már nem feketék, hanem fémszínűek. Íme, a két új Explorer egymás mellett.

A rajongók, akik új modellekre számítottak, ismét csalódtak, pedig nagyok voltak az elvárások. Sokan arra számítottak, hogy a Rolex majd kerámia lünettával látja el az új Explorereket és hogy jön az Explorer 1-ből egy fehér számlapos verzió. Végül sajnos egyik sem valósult meg, jött viszont egy arany-acél Explorer I-es, ami azért verte ki a biztosítékot, mert az Explorer termékvonal lényege, hogy strapabíró és kemény legyen, az aranyról pedig ez nem annyira mondható el. De ezenkívül jött más bejelentés is az Explorer I kapcsán:

Aki kíváncsi rá, hogy a Rolex még milyen órákat mutatott be tegnap, az itt meg tudja nézni az összes új modellt. Bocsánat, pontosabban

Ha már órázás:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.