Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem volt jó ötlet találkozni velük.

November közepén egy halászhajó egy amerikai férfit tett partra az Északi-Szentinel-szigeten. A Indiai-óceánban található, Indiához tartozó szigetre lépést a törvényt tiltja, méghozzá az ott élő, ősközösségi elvek alapján működő törzsek miatt.

Az indiai sajtó szerint az amerikai férfi, John Allen Chau misszionárius volt, és azzal a céllal lépett a szigetre, hogy megtérítse a bennszülötteket. Az ott élő törzs tagjai nem kértek ebből, és lenyilazták a férfit, aki a halászok szerint belehalt a sérüléseibe. A törzs tagjai a parton hagyták a férfi holtestét.

Mit kell tudni erről a törzsről?

A szentineléz nép egy népcsoport az Indiához tartozó Andamán- és Nikobár-szigetek egyikén, az Északi-Szentinel-szigeten. A Bengáli-öböl 72 km²-es szigetén élő népcsoport a mai napig vadászó-gyűjtögető életmódot folytat. Nyelvük, kultúrájuk ismeretlen, pár kísérlettől eltekintve a modern civilizáció nem lépett kapcsolatba velük, a sziget lakossága minden közeledést ellenségesen fogad. A szigetet és lakóit már az ókorban is ismerték, de már akkortájt is a lakosság agresszívan viszonyult minden idegenhez. A Csola-dinasztia idején ugyan létesültek katonai támaszpontok a szigeten, de ezek sem tudtak kapcsolatot létesíteni a szigetlakókkal, mivel azok vagy támadással reagáltak, vagy elrejtőztek a sziget belső részein. Az 1880-as években angol hajósok is tettek nagyobb kísérletet a szentinelézekkel való kontaktus kialakítására. Egy-két embert el is fogtak, de ezek a próbálkozások is eredménytelenek maradtak. A sziget nem kínált soha túl sok előnyt, nincsenek ásványkincsei, a korallzátonyok pedig akadályozzák a hajózást. Információk hiányában a szentinelézek történelmét és eredetét homály fedi – írja a Wikipedia.

A törvények szerint tilos a szigetre lépni, az ugyanis veszélyeztetné a bennszülötteket, akik szakértők szerint védtelenül állnának szemben az olyan szimpla betegségekkel is, mint a nátha vagy a kanyaró.

A hét halászt, akik a turistát a szigetre vitték, már le is tartóztatták. A rendőrség kihallgatta őket, így kiderült, hogy Chau már négy-öt alkalommal járt a szigeten, hogy prédikáljon a bennszülötteknek.

Nagyon kevés ember él az Északi-Sentinel-szigeten – mondta el egy indiai újságíró, Subir Bhaumik a BBC-nek. – A pénz mint olyan ismeretlen előttük, nem tudják, hogyan használják. Valójában mindenfajta kontaktus tilos velük.
Az indiai törvények szerint fotót és filmfelvételt készíteni is tilos a törzs tagjairól, aki megteszi, az akár három évet is börtönben tölthet.

Eléggé bonyolult ügy ez a rendőrségnek – mondta Subir Bhaumik – ugyanis a törvények szerint a szentilenézeket nem szabad letartóztatniuk.

(Forrás: BBC)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.