Bob Dylan ma 78 éves, ünnepeljük whiskey-vel
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az Oscar-, Golden Globe-, és tizenháromszoros Grammy-díjas amerikai énekes, dalszerző, zenész, költő május 24-én ünnepli 78. születésnapját.

Ugye mindenkinek ott cseng a fülében a jól ismert dallam: „Knock, knock, knockin' on heaven's door...” Magyarországon elsőként a WhiskyNetnél érhető el a Bob Dylan nevével fémjelzett whiskey-trilógia! Kritikusok írták róla: „Art, music and palate – in other words: life” – azaz: Művészet, zene és ízlelés – más szavakkal: az élet. Az amerikai Duluthban született zenész egész életútja különleges és meghökkentő, egyedi, mint ahogyan a nevével fémjelzett Heaven’s Door „whiskey-trilógia” is. Többszörösen díjnyertes párlatok, amelyeket Amerikában a legkeresettebb whiskey-k között tartanak számon a szuper prémium whiskykategóriában. Mindegyik palackozás megkülönböztethető aroma- és ízprofilokat hordoz magában.

Egy álom valóra válik - Bob Dylan: "WHISKEY-TRILÓGIA”

A Heaven's Door márka egyik megálmodója és a márka arca maga Bob Dylan, aki irodalmi Nobel-díjjal is rendelkezik. Ötven éve a popzene egyik meghatározó alakja, egy élő legenda.

Bob Dylan autentikus és szabadelvű whiskey-jei olyanok, mint amilyen a zenész maga. Hordozzák magukban a tradicionális jegyeket, mégis mindegyik üveg tartogat valami újat, formabontót, meghökkentőt. Érdemes figyelni a Mennyország Kapuira, hiszen ezek a párlatok már több, mint 35 díjat zsebeltek be az elmúlt két évben. Köztük kettős aranyérmet a New York-i World Wine and Spirit Competition és a San Francisco World Spirits Competition rendezvényein. A Double Barrel pedig az Év Whiskey-je és az Év Párlata címet nyerte el 2019-ben, Londonban. Ezeknek a kézműves whiskey-knek a beltartalma örökre beivódik ízlelőbimbóinkba, emlékezetünkbe és nyugodtan kijelenthetjük, hogy dekantere is igényes műremek, amely méltóképpen lehet vitrinünk dísze.

Bob Dylan elmondása szerint a Heaven's Door whiskey megalkotásakor fő céljuk, motivációjuk az volt, hogy olyan sorozatot hozzanak létre, amelyben minden darab egy önálló történetet mesél el. Mintha egy könyvet nyitnánk ki. A címkéken megjelenő vaskaput is Bob készítette fémművészeti stúdiójában (Black Buffalo Ironworks) olyan tárgyakból, amelyeket Amerika-szerte gyűjtött össze gazdaságokból és hulladéklerakó üzemekből.

– nyilatkozta egyszer.

Zene- és whiskyalkotás Bob Dylan-módra

Tudtátok, hogy pár napja jelent meg a zenésznek egy új száma False Prophet címmel? (Az új album megjelenését 2020. június 19-re jelentették be - Rough And Rowdy Ways”) Hamisítatlan Bob Dylan-féle stílusban.

A Heaven’s Door whiskey-k megalkotásánál azonban nagyon is érdekelte a művészt, hogy végül milyen nedűt fog fogyasztani, és milyen kézműves whiskey-ket dob piacra. Határozott elképzelései voltak arról, hogy milyen egyedi ízvilágot szeretne viszontlátni, amelyhez felhasználta több évtizedes whiskyszakértelmét és tapasztalatát.

Lássuk, milyen kézműves whiskey-ket zárt be a vaskapuk mögé!

Tennesse straight bourbon whiskey (42 % abv)

70% kukoricát, 20 % rozst és némi árpamalátát tartalmaz, 8 évet érlelődött amerikai tölgyfahordóban. Illata édes juharszirup, fahéjas szerecsendió, szegfűszeg, barnacukor, cseresznye. Ízre enyhe virágos és gyógynövény jelleg, vanília, fahéj, szerecsendió, trópusi gyümölcs, praliné. Lecsengése közepesen hosszú, vanília, fahéj, pici fásság.

Double Barrel whiskey (50 % abv)

Három különböző whiskey keveréke, amelyet 8 év külön érlelés után az utolsó évben kézzel égetett új, amerikai tölgyfahordóban pihentetik.

Illata karamell, kukoricakenyér, vanília és szárított gyümölcs, aszalt szilva fahéjjal, pici kókusz. Íze tölgyfa, fahéj és vanília, gyógynövények kavalkádja. Megjelenik az aszalt szilva, krémes főtt kukorica, chili, fekete bors.
Lecsengése közepesen hosszú.

Straight rye whiskey (43%) abv

95% rozs és 5% árpamalátát tartalmazó 8 éves rozs whiskeykülönlegesség, amelynek finishelése a francia Vosges régióból származó újonnan égetett tölgyfa szivarhordókban történt 9-15 hónapon keresztül, így szélesebb ízspektrumú whiskyt kapunk.

Illata cédrusfa, cigaretta dobozra emlékeztető. Íze enyhén sós és savanyú, trópusi gyümölcsök keverednek tejcsokival, karamell és fahéjjal, szerecsendióval, kókusz íz, enyhe borsosság, chili. Lecsengése hosszú, fahéjas gyümölcs.

Az amerikai whiskey évek óta fénykorát éli, a rozswhiskey-k exportálása az utóbbi időben nagyot nőtt. Többek között ezen okok miatt jelennek meg egyre inkább a kézműves whiskey-k, amelyekkel kifejezhetik az alkotók egyedi ízlésvilágukat, megszokottól eltérő perspektívában világítják meg a sokak számára „egyszerűként” aposztrofált amerikai italokat.

Ha közel állnak hozzád az amerikai párlatok és kíváncsi vagy a kézműves whiskey-kre, bátran ajánljuk Dylan remekműveit!

A WhiskyNet május 24-én vasárnap Facebook-játékkal is készül a művész születésnapjára. Érdemes figyelni a WhiskyNet Facebook-oldalát!

Bob Dylan nemcsak a zenei- és irodalmi életben alkot maradandót, hanem ezekkel a különlegességekkel egyedi lenyomatot hagy az amerikai whiskey-történelemben is.

Cheers, Bob!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.