Étterme, az Osteria Francescana három Michelin-csillagos, rendszeresen bekerül a legelitebb rangsorok élmezőnyébe, de Bottura nem pusztán séf: olyan gondolkodó kreátor, aki jótékonysági akcióival nyomot akar hagyni az étterme falain kívül is. Júniusban a Brain Bar fesztiválon beszél vállalásáról, a hírnévvel járó felelősségről és a szenvedélyről, ami folyton hajtja.

Étterme, az Osteria Francescana három Michelin-csillaggal bír, rendszeresen bekerül a legelitebb rangsorok élmezőnyébe, de Bottura nem pusztán séf: olyan gondolkodó kreátor, aki jótékonysági akcióival nyomot akar hagyni az étterme falain kívül is. Júniusban a Brain Bar fesztiválon beszél vállalásáról, a hírnévvel járó felelősségről és a szenvedélyről, ami folyton hajtja.

Bottura a modenai három Michelin-csillagos étterem, az Osteria Francescana séfje, aki a riói olimpia ideje alatt az olimpiai faluban megmaradt alapanyagokból főzött a hajléktalanoknak. Milánóban a 2015-ös milánói Expón nyitott különleges ingyenkonyhát, a Refettorio Ambrosianót, ahol a város szegényeit és hajléktalanjait látta vendégül olyan ételekkel, amiket az Expón kidobásra ítélt hozzávalókból kreált - erről a Netflix dokumentumfilmet is készített.

Olaszországban sztárnak számít, aki gondol azokra is, akiknek nem telik luxusra. Feleségével, Larával elindította a Food for Soul non-profit szervezetet, ahol megmaradt élelmiszerekből az ő és más híres szakácsok receptjei alapján főzött ételeket osztanak a rászorulóknak, immár Európa több nagyvárosában, így Párizsban és Nápolyban.

A „hagyomány avantgárd művésze”, „Bottura ételei metaforák, amik történetet mesélnek”, „titán”, „géniusz”

- mondják a világ egyik leghíresebb séfjéről, aki dolgozott a legnagyobb presztízsű éttermeiben Alain Ducasse és Ferran Adrià kezei alatt- utóbbiban ismerkedett meg a koppenhágai Noma szintén világhírű séfjével, René Redzepivel, akivel azóta is jóbarátok.

A 2018-as Brain Bar vendégeként nemcsak pályája állomásait villantja fel, ami nagymamája konyhaasztala alatt indult, ahol tésztagyúrás közben a liszt a hajába hullott, hanem azt is, hogyan vált a művészet, a vízió, inspiráció, intuíció és szenvedély mindennapi alapanyagaivá és küzd az ételekkel a társadalmi kirekesztettség, az éhezés és az ételpazarlás ellen.
Az idei Brain Bar rajta kívül is tartogat szenzációkat: itt lesz a hollywoodi szuperprodukciók vizionárius látványtervezője, Nathan Crowley, a világ első humanoid robot állampolgára, Sophia és a tech titánokkal szembeszálló EU biztos, Margrethe Vestager.

És ezt olvastad már?
Claudiának szívesen leporolnánk a sátrát a Szigeten