Különleges utcai fotók idézik fel az 1941-es Chicago hangulatát
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

1941. A nagy gazdasági világválság után és Al Capone bebörtönzése után járunk néhány évvel, egy évvel a Manhattan-terv megalakulása előtt, a második világháború küszöbén – vagy inkább derekán. Nagyon sajátos történelmi időszak, ugye.

De menjünk vissza nagyjából egy évtizedet. A nagy gazdasági világválság során az Amerikai Egyesült Államok kormánya a Mezőgazdaság-védelmi Hivatal révén – Farm Security Administration, bár eredetileg Resettlement Administration néven alakult –, megpróbált azoknak a farmereknek segítőkezet nyújtani, akik a válság, illetve a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt bekaptak egy jókora jobbegyenest, így elszegényedtek, vagy szinte teljesen tönkrementek. A program elején állami tulajdonú földeket bocsátottak a rendelkezésükre, hogy megmunkálhassák azokat, a továbbiakban viszont kedvező földvásárlási kölcsönökkel próbálták segíteni a farmereket a talpra állásban.

Közel 200 ezer fotó született az említett évek során – félig-meddig propagandacéllal –, amelyeknek a másik fontos szerepük az lett volna, hogy meggyőzzék az amerikaiakat arról, hogy a program hasznos és sikeres volt. A felbérelt fotósok között volt a minnesotai John Felix Vachon is, aki csendes, távoli és diszkrét, máskor pedig vicces és derűs fotóival mutatta be Chicago hétköznapjait 1941-ben.

(via)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.