Főzd meg a barátnődet/randipartneredet ezzel az egzotikus fogással! Egy milliárd indiai nem tévedhet!

Misszió

Előfordult már, hogy szeretted volna meglepni a barátnődet egy gyertyafényes vacsorával? Vagy felhívtál volna egy randipartnert a lakásodra, hogy megvillantsd, mekkora séf és ínyenc is vagy? Bizonyára, de aztán rájöttél, hogy nemhogy nem tudod, mi a különbség a makaróni és a macaron, vagy a tortellini és a tortilla között, de még azzal sem vagy tisztában, hogy van-e a konyhádban tésztaszűrő. Sebaj! Most itt a lehetőség, hogy elsajátítsd az alapokat, és tudásoddal akár már holnap este levedd a barátnődet vagy kiszemeltedet a lábáról! 

Az elnevezés

Valamiért nem mondjuk azt, hogy csirke tikka maszala, és a rendes indiai nevét sem használjuk, szóval „csiken tikka”, és kész! A csirke valamilyen íratlan szabály szerint csajos kajának számít, illetve egészen pontosan olyasminek, amit a lányok általában szeretnek, szóval egy randin nem lőhetsz mellé vele.

Kulináris imperializmus

Kolumbusz Kristóf eredetileg Indiába akart utazni, mégpedig azért, hogy oda eljutva gyorsabban és olcsóbban tudjon Európába szállítani fűszereket, - az Ottomán birodalom ugyanis jócskán megemelte az adókat - ám végül eltévedt, és mindenki tudja, hogy mi lett az egészből. Angliában nemzeti fogásukként tisztelik a curry mellett, és ez tökéletesen minősíti az úgynevezett angol konyhát. Előre is elnézést kérünk a brit nagykövetségtől, kérjük, ne írjanak felháborodott hangvételű leveleket, de mindent elmond a ködös Albion gasztronómiai értékéről, hogy bizonyos fórumok az indiai konyha egyes fogásait próbálják angolként eladni. Kedves britek, elvesztettétek Indiát, törődjetek bele! Tessék végre megérteni, hogy a chicken tikka és a curry indiai eredetű ételek és pont.

Nők és férfiak

Az általános helyzet az, hogy a hölgyek szerint nagyon is vonzó, ha egy férfi feltalálja magát a konyhában. Az Asztal egy személyre rovatunk vendégeit – mind csupa gyönyörű és tehetséges nő, mint például Kerekes Vica itt balra – rendszeresen megkérdezzük arról, hogy mi a véleményük a főzőcskéző pasikról. Harcsa Veronikát idéznénk példának: „– Nagyon vonzó egy pasiban, ha elragadtatással tud csinálni valamit. A főzés számomra az érzékek birodalma. Ha belegondolsz, minden érzékünket használjuk közben, ízlelés, szaglás, tapintás, szükség van a kreativitásra, szinte már művészet. Ha egy férfi jól főz, az nagyon vonzó!” Kapizsgáljátok már?

Uccu neki!

Összességében véve a chicken tikka masala elkészítése nem bonyolultabb bármelyik pácolt fogásénál, a különbséget egyedül az olyan fűszerek jelentik, amelyek nem feltétlenül vannak jelen minden hazai háztartásban, nem is beszélve egy legénykonyháról. De aggodalomra semmi ok, nem lehetetlen dolog beszerezni ezeket az apróságokat. Íme a lista: római kömény, mustármag, koriandermag, garam masala, kurkuma. Ezek összesen maximum 1500 Ft-ba kerülnek, és természetesen akkora mennyiségről beszélünk, ami még évekig elegendő lesz, ha csak nem készítünk minden hétvégén indiait, az pedig nem jellemző.
Az egzotikus fűszereken kívül kell még gyömbér – ez már minden nagyobb és kisebb supermarketben megtalálható, egy piros csilipaprika, 2 dl joghurt, fokhagyma, 2 dl paradicsompüré és természetesen a csirke, mondjuk 2 mellfilé csont nélkül.

Ha indiai kaja, akkor főzéshez egy kis indiai muzsika. A tandoori kemence által megihletve következzen a Tandoori Nights, ami már annyira rossz, hogy jó. Hallgassuk meg sokszor egymás után!

Első nap

Mint minden pácolásnál, jelen esetben is egy két napos procedúráról beszélünk. Keverjük össze a páchoz való dolgokat. Technokraták mindent összemixelhetnek egy robotgépben vagy botmixerrel, de mi jobban szeretünk reszelni, meg apróra vágni, ugyanis sokszor nem tesz jót a gépesített pürésítés az ízeknek. A fokhagymánál ez különösen érezhető, mindenki próbálja ki, mennyivel másabb dolog jön ki, ha rámegyünk botmixerrel, mintha késsel apróra vágnánk. Keverjük össze a fűszereket, a paradicsompüré és a joghurt felét, a fokhagymát, a gyömbért és ebbe a szószba tegyük bele a falatnyi méretekre vágott csirkét. Természetesen só és bors is mehet a pácba. Tegyük éjszakára a hűtőbe.

Hindi nyelvlecke végszükség esetére

Szeretnék enni valamit - Mai kucsh khaanaa csahta hoon.
Haza szeretnél menni? - Kya, aap ghar dzsaanaa csáhte hain?
Szeretlek - Mudzshe tumse pyar hai; Mein tumse pyar karta hun.

Második nap

Egy forró serpenyőben kevés olajon pirítsunk kockára vágott hagymát. Ezek után tegyük bele a páclében tocsogó csirkét és főzzük, amíg a csirke megfő, a szósz pedig besűrűsödik. Tíz perc főzés után tegyük bele a paradicsomszósz és a joghurt másik felét és főzzük 15-20 percig. A végén paprika karikákkal és korianderrel díszithetjük.

Basmati rizzsel tálaljuk, ez a fajta már zacskós kiszerelésben is kapható. Ha lusta vagy, vagy nem akarsz komolyabban elmerülni a rizsfőzésben, akkor egye fene, válaszd a zacskós verziót. A basmati hosszabb szemű, mint amit Európában fogyasztunk, de ha előgőzölt, zacskóst veszünk, akkor tulajdonképpen mindegy. De ha véletlenül vesszük a fáradságot, és vásárolunk mondjuk 1500 forintért egy kilót egy indiai boltban, vagy delikáteszben, akkor mindjárt megértjük, hogy mi a különbség! Tálaláskor tegyük ki a fűszeres, sűrű paradicsomos, joghurtos szószban fürdő csirkét és a rizst. Készen is volnánk.

És ezt olvastad már?
Sokkal komolyabb következménye lehet a rossz testtartásnak, mint hogy rossz lesz a testtartásod