Megújult a Westend oldalában található Crowne Plaza Budapest belsőépítészete, eklektikus dizájnnal, földszínekkel, kortárs képekkel és a korábbi beltér legjobb elemeinek megtartásával. És egy Gömböccel. Bejártuk az épületet.

Hangulatos parti kíséretében adták át kedd este a Váci úti Crowne Plaza Budapestet. A szálloda tavaly nyár óta úgynevezett soft opening üzemmódban működött, most viszont megvolt a hard opening is.

Nem akármilyen belsőépítészeti felújítást vezényelt le a tulajdonos, a Gránit Pólus: a 230 szoba mellett megújult a bálterem, 11 kisebb rendezvényterem, a Club Lounge tér, a fitnesstér és az emeleti Cult étterem.

A hotelt még 1999-ben, a Westenddel együtt építették, amelyet a Kossuth-díjas Finta József irodája, a Finta és Társai Építész Stúdió tervezett, míg a pláza átadása után fél évvel megnyílt hotelt ifj. Peschka Alfréd, a stúdió akkori vezető tervezője jegyezte.

Akkoriban az épületegyüttes legjobban sikerült részének tartották a szállodát, a szaklapok „izgalmasnak, sikeresnek, mégsem divat ízűnek” találták a térformálását és az anyaghasználatát.

A belsőépítészet gyorsan változó világában húsz év nagy idő, a tulaj ezért az átalakítás mellett döntött, aminek az építészeti- és generáltervezésével az Óbuda Groupot bízták meg, amely a belsőépítészeti feladatokban a lengyel Tremend belsőépítész irodával működött együtt. A tervezők az „utazás szépségéből”, a környék vibráló, nyüzsgő életéből, valamint a magyar borászatok hagyományából inspirálódtak.

 

Szerencsére meghagyták az eredeti koncepció erősségeit, sőt építettek rá. Például a lobbyban áll egy oszlop, melyet az azóta már sehol nem beszerezhető ausztrál homokkővel burkoltak be – ezt nem is távolították el, sőt egy erős kontrasztot képző fekete alappal kicsit kiemelték.

A homokkő illett is a tervezők koncepciójához: földszínekkel, természetes anyagokkal operáltak, hagyták érvényesülni az eredeti adottságokat, az óriási ablakokkal és teraszokkal rendelkező nyílt tereket, zöldtetőket.

A lobby és a földszinti Axis Café & Lounge tere élénk, színekben gazdag és eklektikus, sok részletében reflektál a Nyugati pályaudvar 19. századi építészetére, melyet August W. De Serres és a párizsi Eiffel iroda munkatársai jegyeznek – és az egyik teraszáról meg is nézhetjük a Nyugatit egy máskülönben sosem látott szögből.

Különösen figyeltek a világításra, az Axisba például réz színű, háromdimenziós világító féminstalláció került, de több helyiségbe is látványos dizájnlámpákat függesztettek, akadt, amelyikről egy térbeli függvényábrázolás ugrott be. Az Axis sötétebb és gazdagabb színvilágot kapott mint a lobby, hogy intim és izgalmas atmoszférájával becsalja a környék közönségét.

Az Axis közönségcsalogató beltere (Fotó: Jancsó Gergely)

A tervezők az új szokásoknak megfelelően élettel teli teret akartak, amit nemcsak a szálloda vendégei használnak, hanem a helyiek is.

„Nemcsak szálláshelyet, hanem találkozóhelyet terveztünk, amely egyszerre közlekedési, gasztronómiai és kulturális csomópont, valamint konferenciahelyszín” – mondta Magda Boule, a Tremend építész-projektvezetője.

A falakon számos helyen a magyar absztrakt képzőművészet meghatározó alakjai, Haász István, Horváth Lóczi Judit és Robitz Anikó munkáival találkozhatunk, ami valóban nagyon sokat dob a hangulaton.

A természetes színek nemcsak odalent hangsúlyosak: az első emeleti Cult étterem, a folyosók és a szobák színpalettája vörös terrakotta, bézs, zöldes árnyalatokban játszik, magában a Cult étteremben texturált vakolattal, fával, sötétzöld kárpitfelületekkel és drapp színű elemekkel találkozunk – no meg a hatalmas üvegfelületek mögül előbukkanó panorámával.

A Cult étterem és a kilátás (Fotó: Jancsó Gergely)

Sokszor előkerül a bejáráson a jó öreg work-life balance kifejezés, nem véletlenül. A világszerte több mint négyszáz hotelt üzemeltető Crowne Plaza víziójában kiemelt szerepe van a munka és a szabadidő harmóniájának, ezért a budapesti szállodában három zónával – munka, pihenés, alvás – rendelkező WorkLife szobákat alakítottak ki. Ezekben speciális anyagokkal és tervezési megoldásokkal – például akusztikai tervezéssel – segítik a pihenést, a jobb alvást.

Szállodaszerte rendkívül könnyen válthatunk (hatékony) munkából (hatékony) pihenésbe vagy éppen könnyed kikapcsolódásba. Co-working zóna, étel-ital, beszélgetős terek, ingyenes wifi – minden adott a kellemes időtöltéshez.

A „kellemes időtöltés” kategóriába tartozhat a szálloda saját Gömböcének megcsodálása is – ami után akár vásárolható is egy saját. A szállodában eladott Gömböcök bevételéből egy-egy iskolának ajándékoznak majd saját Gömböcöt a Medve Matek program segítségével. Maurice Janssen igazgató az egyik feltalálóval, Domokos Gáborral együtt leplezte le a Gömböcöt:

Domokos Gábor és Maurice Janssen (Fotó: Őzse Attila)

Gömböc

A Gömböcöt Domokos Gábor és Várkonyi Péter találta fel, ez az első olyan ismert homogén test, amelynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van, és bárhogy tesszük le, mindig a stabil egyensúlyi pontjába tér vissza.

A Gömböc gyártása egyáltalán nem egyszerű, ezért jelenleg csak néhány különleges helyszínen található meg. Legutóbb az erős magyar matematikai gyökerekkel rendelkező Stanford Egyetemen avattak Gömböcöt, de az oxfordi egyetemen, a Cambridge-en és a Princetonon is van, ahogy a brit királyi család rezidenciáján is. Ezenkívül Karikó Katalinnak is van saját Gömböce, ezt a formát használják az MIT kutatói a lenyelhető mRNS-vakcinák kifejlesztéséhez.

A Gömböcökről egy világtérkép is készült, melyre most a Crowne Plaza Budapest is felkerül, amely egy különleges 180 mm-es csúcskategóriás plexi kivitelt tudhat magáénak.

A Gömböc, és a többi említett csoda mellett 24 órás fitneszlétesítmény, egészséges ételek és a minőségi alvásra irányuló Sleep Advantage program várja a vendégeket – ez is mutatja, hogy a Crowne Plaza az utazás-munka-szabadidő egyensúlya mellett a rutinból való kiszakadást is képviseli.

Tervezők:
Építészet és generáltervezés: Óbuda Építész Stúdió Kft.
Germán Géza ügyvezető
Miklóshalmi Zsolt igazgató
Szegedi Dávid Olivér építész tervező
Nemes Bertalan vezető tervező
Nagy Zsuzsanna építész tervező
Vaszari Tímea építész munkatárs
Belsőépítészet: Tremend Sp. z o.o. Sp.k.
Magdalena Federowicz- Boule ügyvezető
Łukasz Zalewski projekmenedzser
Paulina Szarzec belsőépítész
Épületgépészet: Temesvári Tervező Kft. és G&B Plan Épületgépész Kft.
Épületvillamosság: Kelevill-FZ Kft.
Tűzvédelem: Dr. Takács Lajos Gábor

És ezt olvastad már?
Így változott a vállalkozói kultúra az elmúlt 20 évben Magyarországon
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő